Burse - Fonduri mutuale

Speculatiile pe pragul la SIF-uri au adus castiguri de 80% in cateva ore pe Sibex, dar unii investitori au pierdut toti banii

Speculatiile pe pragul la SIF-uri au adus castiguri de 80% in cateva ore pe Sibex, dar unii investitori au pierdut toti banii
03.08.2009, 17:55 32

Avizul favorabil primit de proiectul privind eliminarea pragului de detinere de 1% de la SIF-uri de la finele saptamanii trecute a agitat apele nu numai la Bursa de Valori Bucuresti, ci si pe piata derivatelor de la Sibiu, acolo unde instrumentele financiare cu activul suport SIF Oltenia (DESIF5) au fost puternic speculate si au oferit randamente de pana la 80% in doar cateva ore, dar investitorii puteau la fel de usor sa-si piarda toti banii.

"Vineri, piata derivatelor a cunoscut acelasi gen de miscare ca si piata spot. Avizul favorabil oferit de Parlament a fost un impuls puternic, aducand multi investitori in piata. Practic, volumele au explodat pe derivatele pe SIF Oltenia, numarul de contracte incheiate depasind cu mult media ultimei perioade. De asemenea, numarul de pozitii a variat puternic vineri, speculatorii inchizand multe din cele 38.000 de pozitii deschise. Practic, acestia au iesit repede din piata", spune Adrian Barbulescu, trader pe Sibiu la Prime Transaction.

Acesta este de parere ca nu ar fi nicio surpriza daca investitorii si-ar fi pierdut vineri toti banii in doar cateva ore, depinzand foarte mult de strategia fiecaruia, respectiv daca a intrat sau nu cu toti banii odata in piata.

 

Speculatorii au facut pariuri de 33 mil. lei pe SIF-uri

Vineri, pe derivatele DESIF5 s-au incheiat circa 21.000 de contracte, reprezentand 12% din numarul total de contracte realizate in luna iulie, valoarea totala a acestora ridicandu-se la circa 22 mil. lei. Ieri, pana la ora 15:30 se mai realizasera tranzactii de 11 mil. lei.

"In momentul de fata numarul pozitiilor deschise poate fi un indicator pentru piata. Daca numarul acestora scade, atunci investitorii considera ca s-a atins un punct din care piata nu mai poate oferi prea multe optiuni, optand sa-si marcheze castigul sau pierderea", considera Barbulescu.

Vineri, un investitor care ar fi initiat o pozitie long, de cumparare, la pretul minim, si ar fi inchis-o la pretul maxim de tranzactionare, ar fi inregistrat un randament de 80%. Astfel, cu o marja initiala de 113 lei necesara pentru un contract futures, castigul oferit de pozitia long ar fi fost de 90 de lei.

Cu aceeasi suma de bani, de 113 lei, un investitor ar fi putut achizitiona vineri de pe piata spot 119 actiuni SIF5 la pretul minim, vanzarea acestora la cotatia maxima oferind un randament de circa 12%.

 

CFD-urile Sibex, pe ultima suta de metri

Contractele pentru diferenta (CFD) urmeaza sa fie introduse la tranzactionare in aceasta saptamana, in conditiile in care acestea au fost programate pentru a intra la tranzactionare inca de luna trecuta.

Conform directorului general adjunct al Sibex, Darius Cipariu, la tranzactionare vor intra initial contractele pe SIF Muntenia, BRD SocGen si Banca Transilvania. Presedintele Sibex, Teodor Ancuta, declara luna trecuta ca piata derivatelor doreste introducerea la tranzactionare a CFD-urilor pe SIF Banat-Crisana, SIF Muntenia si SIF Transilvania, societatile mai putin tranzactionate pe piata futures, precum si actiunile cele mai lichide de pe piata spot, cum ar fi Petrom. Pe SIF Oltenia si SIF Moldova nu se doreste introducerea acestor tipuri de contracte, tocmai pentru a echilibra lichiditatea din piata, in conditiile in care cele doua SIF-uri atrag cele mai multe investitii de pe piata futures.

CFD-urile sunt contracte standardizate incheiate intre un cumparator si un vanzator, prin care vanzatorul se obliga sa plateasca cumparatorului diferenta dintre valoarea unui activ suport la momentul initierii contractului si valoarea acelui activ suport la momentul lichidarii contractului in situatia in care diferenta este negativa.

Daca diferenta este pozitiva, cumparatorul se obliga sa plateasca vanzatorului diferenta respectiva. Practic, mecanismul este acelasi ca si la contractele futures, cu diferenta ca in cazul CFD-urilor nu este stabilita o data scadenta si nici marimea contractelor.

Piata derivatelor de la Sibiu a decis luna trecuta sa amane pentru sfarsitul lunii septembrie sau inceputul lunii octombrie lansarea noii platforme de tranzactionare pentru derivate, lansarea urmand sa se realizeze simultan cu introducerea pietei la spot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO