Burse - Fonduri mutuale

Speculatorii de la Sibiu si-au putut dubla banii

15.07.2008, 19:24 20

Scaderile puternice din ultimele saptamani, care au pus la incercare nervii si rabdarea celor mai multi dintre investitorii de la Bursa, au facut si oameni fericiti, cei mai inspirati putand sa-si dubleze sumele investite initial in aceasta perioada pe piata la termen de la Sibiu.
Astfel, cei care acum circa o luna de zile au mizat pe scaderea pietei au putut obtine prin tranzactionarea de contracte pe SIF-uri castiguri brute intre 115% si 145%.
De exemplu, sa spunem ca pe data de 17 iunie un investitor ar fi incheiat un contract de vanzare cu scadenta septembrie avand ca activ suport actiunile SIF Moldova (SIF2) la pretul de inchidere din ziua respectiva de 2,33 lei/actiune.
Prin acest contract el s-a angajat ca la finele lunii septembrie sa vanda 1.000 de titluri SIF Moldova la un pret de 2,33 lei, investitia lui in acest caz fiind marja necesara mentinerii pozitiei deschise, de 300 de lei.
Circa o luna mai tarziu, pe 14 iulie, investitorul se decide sa nu mai astepte scadenta si cumpara un contract futures pe aceeasi scadenta avand ca suport actiunile SIF Moldova la un pret de pe parcursul sedintei de 1,89 lei, prin care-si anuleaza ambele pozitii.
Avand in vedere ca un contract este echivalentul a 1.000 de actiuni, castigul brut realizat in acest caz se ridica la 1.000 x (2,33-1,89), respectiv 440 de lei, profit obtinut cu o investitie de 300 de lei, reprezentand marja initiala.
Randamentul brut exprimat in procente este de 146%.
Similar, daca acelasi rationament s-ar fi aplicat titlurilor SIF Oltenia, prin incheierea acum o luna a unui contract de vanzare pe aceste titluri la pretul de inchidere din ziua respectiva de 3,04 lei si unul de cumparare pe aceeasi scadenta in sedinta de ieri la pretul de 2,58 lei, profitul brut s-ar fi ridicat la 1.000 x (3,04-2,58), adica 460 de lei.
Marja specifica contractelor futures pe actiunile SIF Oltenia este de 400 de lei, astfel ca randamentul in acest caz este de 115%.
Astfel de tranzactii se pot realiza si prin intermediul Bursei, insa din cauza lichiditatii mult mai reduse comparativ cu Sibiul, investitiile la termen realizate prin intermediul acesteia sunt mult mai riscante, existand riscul ca la un moment dat investitorul sa nu gaseasca contrapartida in piata in momentul in care doreste sa-si inchida pozitia sau nu la preturi considerate de el ca fiind acceptabile.
In intervalul analizat, actiunile SIF Moldova au pierdut pe Bursa 17,5% din valoare, iar titlurile SIF Oltenia s-au depreciat cu 19,3%.
Riscurile pe care un investitor la Bursa din Sibiu trebuie sa le ia in calcul sunt ca pe parcursul perioadei in care are deschise pozitii, daca piata se misca invers decat a anticipat, chiar si temporar, acesta sa fie nevoit sa-si suplimenteze marja initiala, respectiv sa fie nevoit ca pe termen scurt sa vina cu bani de acasa.
La o variatie de circa 15% a pretului actiunilor in sensul nedorit de investitor, acesta poate, teoretic, sa-si piarda toti banii, in cazul in care nu poate sa-si sustina pozitia initiala sau nu doreste acest lucru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO