Burse - Fonduri mutuale

Statul caută 20 de firme „măricele“ care vor să se dezvolte agresiv prin intermediul Bursei

Valentin Ionescu, directorul general al BVB

Valentin Ionescu, directorul general al BVB

Autor: Adrian Cojocar

15.02.2011, 23:55 77

Proiectul ar putea fi pus în practică începând de anul viitor,iar ajutorul nerambursabil din partea statului va fi de până la200.000 de euro în funcţie de dimensiunea companiei şi a oferteipublice iniţiale.

"Este un proiect pe care am dori să-l punem în practică. Vrem săgăsim nişte IMM-uri mai măricele, la limita a 50 mil. euro cifră deafaceri, care să fie reprezentative pentru IMM-urile din România capotenţial de dezvoltare şi care să se capitalizeze masiv prinintermediul bursei. De exemplu, la o valoare a capitalului atras depe bursă de 7 - 10 mil. euro, toată bucătăria internă a listăriiare un cost de până la 3,5%, undeva la 210.000 de euro. Din aceastăsumă statul ar suporta o cotă-parte, care în general este de 60%,iar restul de 40% să fie acoperit de companie. Prin acest proiectvrem să arătăm că statul susţine astfel de iniţiative", a explicatCezar Iliu, consilier al Direcţiei Mediul de Afaceri din MinisterulEconomiei în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Bursa deValori Bucureşti.

El este şi unul dintre iniţiatorii proiectului lansat recent deGuvern privind acordarea unui sprijin de până la 10.000 de euro,bani nerambursabili, pentru tinerii care vor să pornească o afacereşi a participat totodată la procesul de listare a Transelectrica laBVB.

"Împrumutul la bancă îţi roade din capital, banii atraşi de peBursă se adună acolo. Unii lasă banii să lucreze şi capitalul seadună în firmă, iar unii îi plătesc practic pe alţii. Noi vrem să-isprijinim pe cei dintâi", spune Iliu.

El mai spune că pentru a accede la un asemenea program firma artrebui să nu fie excesiv îndatorată, proprietarul companiei sănu-şi facă exit-ul prin intermediul IPO-ului şi firma să aibăanumite resurse proprii la dispoziţie pentru a se dezvolta.

Valentin Ionescu, directorul general al Bursei, a dat exemplulBăncii Transilvania (TLV), care în 1997 s-a listat la Bursă ca obancă mică, regională, iar cu ajutorul pieţei de capital şi unorcapitalizări succesive în prezent a devenit unul dintre stâlpiisistemului bancar din România.

"Cred că este un moment optim ca firmele să se finanţeze prinBursă pentru că s-a ajuns la sfârşitul unui ciclu de criză şiînceputul unui ciclu de creştere care ar putea aduce valoarecompaniilor care se listează. Totodată, vor exista noi oportunităţide investiţii într-o economie care creşte", consideră Ionescu.

El a precizat faptul că firmele americane se finanţează înproporţie de 70% prin bursă şi numai în proporţie de 30% princredite, în timp ce companiile europene tind să se finanţeze maimult prin credite, respectiv o cotă de 60% din totalulfinanţărilor, însă restul de bani îi atrag tot de pe Bursă.

De cealaltă parte, firmele româneşti au atras mai puţin de 1%din bani prin intermediul Bursei în ultimii ani. Dragoş Cabat,preşedintele Asociaţiei Române a Analiştilor Financiari -CFARomânia, a subliniat faptul că procentul mare de finanţare acompaniilor americane prin intermediul bursei este şi unul dintremotivele pentru care economia SUA o duce mai bine faţă de ceaeuropeană, iar un mix de finanţare este calea de a aduce România lao creştere economică sustenabilă.

"Sunt convins că lucrurile se vor schimba spectaculos înurmătorii doi ani. Există o voinţă clară a oficialităţilorguvernamentale de a lista companiile publice pe Bursă şi cred că seva crea un interes din ce în ce mai mare pentru piaţa de capital.Companiile care vor avea curajul să demareze procedurile de listareînainte ca acest efect de masă să prindă contur vor avea cel maimult de câştigat pentru că vor fi mediatizate mai puternic", estede părere Adrian Lupşan, directorul general adjunct al IntercapitalInvest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO