Burse - Fonduri mutuale

Ştefan Nanu, Trezoreria Statului: Titlurile de stat Fidelis joacă un rol din ce în ce mai important pentru Bursa de Valori. Faţă de anul trecut, investiţiile au urcat cu 50% în 2023 la 9 mld. lei. La Tezaur au rămas la 12 mld. lei

Ştefan Nanu, Trezoreria Statului: Titlurile de stat...

Autor: Liviu Popescu

21.12.2023, 10:37 386

Ştefan Nanu, director general al Trezoreriei Statului, spune că emisiunile de titluri de stat Fidelis joacă un rol din ce în ce mai important pentru România şi pentru Bursa de Valori, în contextul unor subscrieri mai mari cu 50% anul acesta faţă de 2022 la aproximativ 9,5 mld. lei din partea micilor investitori.

“Faţă de anul trecut, Fidelis a crescut cu 50% ca valoare. La Tezaur investiţiile din 2023 au rămas la aceeaşi valoare ca în 2022 de circa 12 mld. lei. Ne dorim să avem acelaşi succes şi anul viitor”, spune Ştefan Nanu la Bursa de Valori Bucureşti, la un eveniment organizat cu ocazia listării titlurilor de stat Fidelis.

Prin intermediul celor patru emisiuni de titluri de stat Fidelis din 2023, prin care micii investitori împrumută statul român la dobânzi neimpozabile în obligaţiuni care sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti, statul român a atras 3 mld. lei şi 1,3 mld. euro, adică o sumă cumulată de 9,4 mld. lei, relevă datele analizate de Ziarul Financiar.

Preferinţele pentru euro sunt explicate de dobânzile mai mari faţă de cât oferă sistemul bancar şi de scadenţele în general mai mari faţă de finanţările în lei. Cu aceste sume de la investitorii de la Bursa de Valori, Ministerul Finanţelor acoperă deficitul bugetar şi necesarul de finanţare pe termen scurt.

Din vara lui 2020 încoace, de când statul a debutat cu titluri de stat Fidelis la Bursa de Valori Bucureşti, subscrierile s-au ridicat la aproximativ 25 mld. lei.

Multe emisiuni au ajuns la scadenţă însă unele - în speciale cele pe cinci ani – se tranzacţionează la un preţ sub valoarea nominală pe fondul ritmului de creştere al inflaţiei care a erodat din randamentul titlului de stat. Câştigurile din titlurile de stat – atât cele de tranzacţionare cât şi cele din cupoane – sunt neimpozabile.

Statul român s-a angajat să emită trimestrial astfel de instrumente pe piaţa de capital. Obligaţiunile Fidelis susţin de asemenea şi dezvoltarea pieţei de capital prin mărire bazei de investitori şi a lichiditităţii.

 ​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO