Burse - Fonduri mutuale

STK are 75% din active in imobiliare si SIF-uri

16.10.2008, 19:49 40

STK Emergent, fond inchis de investitii listat la Bursa de Valori Bucuresti, avea investit in imobiliare aproape jumatate din activele de 81,6 mil. lei (21,4 mil. euro), in timp ce 24% din active au fost alocate plasamentelor in cele cinci societati de investitii financiare (SIF-uri), potrivit raportului emis de administrator.

Strategia de investitii a STK Emergent stabileste ca fondul poate plasa 60% din active pe piata de capital, restul de 40% din active fiind alocate investitiilor imobiliare. Deprecierea Bursei a dus insa la scaderea valorii portofoliului de actiuni al STK Emergent, astfel ca ponderea actiunilor listate a scazut la 50%.
"Scaderea suferita de Bursa a facut ca ponderea din active investita in actiuni sa fie inferioara celei propuse in strategia de investitii", a declarat Nicolae Pascu, presedintele societatii STK Financial care administreaza fondul inchis de investitii STK Emergent.
La sfarsitul lunii septembrie, principalele detineri ale STK Emergent erau vehiculul de investitii imobiliare STK Properties care a atras 48% din activele fondului, Constructii Bihor Oradea (COBJ) cu o pondere de 14% din active, cele cinci SIF-uri cumuland 24% din active, potrivit STK Financial.
In primele noua luni, cele cinci societati de investitii, cuprinse in indicele bursier BET-FI, au pierdut 67% din valoare, in timp ce titlurile COBJ, tranzactionate pe piata RASDAQ, au scazut cu 46,7%.
In intervalul cuprins intre lunile februarie, cand a avut loc oferta publica initiala de titluri, si septembrie, STK Emergent a raportat o depreciere a unitatii de fond de 30,6%. De la lansare (aprilie 2006) si pana la finalul lunii septembrie, cresterea activului net unitar al fondului este de 6,9%, aceasta datoranru-se insa reevaluarii terenurilor STK Properties.
Titlurile STK Emergent se tranzactioneaza la Bursa sub simbolul STK si au incheiat sedinta de ieri la pretul de 80,9 lei, in crestere cu 6,45%, capitalizarea fondului este de 13,3 mil. euro.
Detinerea fondului la STK Properties, vehiculul de investitii imobiliare, este evidentiata in activul net la valoarea de achizitie si este dependenta de evolutia proiectelor imobiliare in derulare, potrivit STK Financial. Conform ultimului raport de evaluare intocmit de Darian Romsuisse valoarea de piata a terenurilor pe care se dezvolta proiectul imobiliar Scala Residence dezvoltat in cartierul Buna Ziua din Cluj-Napoca a crescut cu aproape 31 milioane lei de la momentul achizitiei, echivalentul unei cresteri de 51 de lei pentru activul net unitar. Astfel, valoarea unei unitati de fond STK Emergent creste de la 125 de lei pana la 185 de lei.
"Estimam ca la inceputul anului viitor vom incepe sa vindem primele apartamente din cadrul proiectului Scala Residence. Jumatate din apartamente vor fi inchiriate pentru a asigura fondului o sursa de lichiditati", a continuat Pascu.
Scala Residence va fi finalizat in 2010, urmand sa cuprinda, alaturi de apartamente, spatii comerciale si de birouri.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO