Burse - Fonduri mutuale

STK Emergent a batut Bursa cu ajutorul imobiliarelor

16.03.2009, 18:44 24

Fondul inchis de investitii STK Emergent, listat la Bursa si administrat de societatea STK Financial, a inregistrat o scadere de 9,3% a unitatii in primele doua luni ale anului, investind in imobiliare peste 66% din activele nete de 59 mil. lei.

Scaderea suferita de unitatea de fond STK a fost de patru ori mai mica decat deprecierea suferita de principalul indice bursier BET, care a pierdut 34,5% in primele doua luni ale anului.
Randamentul mai bun al STK Emergent se datoreaza participatiei pe care o detine in cadrul STK Properties, un vehicul de investitii cu operatiuni pe piata imobiliara, care nu este listat la Bursa si prin urmare nu a fost lovit de scaderea acesteia. Totusi, piata imobiliara traverseaza de asemenea o perioada foarte dificila. STK Properties a anuntat anul trecut ca va construi un complex imobiliar cu 500 de locuinte in cartierul Buna-Ziua din Cluj-Napoca, a carui valoare estimata este de 60 mil. euro.
Pe Bursa, fondul avea investitii reprezentand 24% din active, mai exact 14,2 mil. lei. Potrivit raportului lunar emis de administrator, la sfarsitul lunii februarie principalele plasamente ale fondului pe Bursa erau titlurile celor cinci SIF-uri, actiunile Constructii Bihor (COBJ) si titlurile BRD. STK Emergent a investit un milion de lei in titluri Santierul Naval Orsova (SNO) si 700.000 lei in actiuni Feroneria Arad (FERO).
"Desi exista companii din categoria small cap (n.red. companii cu capitalizare mica) care au rezultate financiare bune, nu intentionam sa ne crestem expunerea pe acest segment. Vom miza in continuare pe blue-chipuri (companii solide si lichide), al caror potential de crestere in urmatorii ani este foarte mare", a spus Nicolaie Pascu, presedintele societatii STK Financial.
Listat la Bursa din toamna anului trecut, STK Emergent a scazut cu 21,8% anul acesta. Titlurile STK au incheiat sedinta de tranzactionare de ieri la pretul de 28,5 lei, in scadere cu 6%. Fondul are o capitalizare de 4,3 mil. euro.
Fondul a incheiat anul trecut cu o pierdere de 2,8 mil. lei (760.000 euro), potrivit rezultatelor preliminare emise de administrator. STK Emergent a raportat o pierdere de 700.000 lei in ultimul trimestru din 2008, similara cu cea inregistrata in trimestrul al treilea. In 2007, fondul a raportat un profit de 14,8 mil. lei (4,4 mil. euro). Fondul isi propune sa acorde dividende in 2011.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO