Burse - Fonduri mutuale

STK Emergent a pierdut pariul pe imobiliare

STK Emergent a pierdut pariul pe imobiliare
16.09.2009, 17:58 78

Fondul inchis de investitii STK Emergent, listat la Bursa deValori Bucuresti si administrat de societatea STK Financial, araportat un randament de 15,3% in primele opt luni ale anului,jumatate din activele de 75 mil. lei fiind investite inimobiliare.

Performanta raportata de STK Emergent in primele opt luni estesub aprecierea indicilor bursieri, respectiv de 46,5% pentruindicele BET al celor mai lichide companii si de 71,3% pentruindicele SIF-urilor, BET-FI.

Expunerea fondului pe actiuni listate este de peste 44% dinactivele de 75 mil. lei (17,6 mil. euro), la finele lunii august.Mai mult de jumatate din active au fost plasate in vehiculul deinvestitii imobiliare STK Properties, controlat in totalitate defond.

Pe Bursa, principalele plasamentele ale STK Emergent suntactiunile celor cinci SIF-uri, titlurile BRD si cele alconstructorului Constructii Bihor. Valoarea portofoliului deactiuni a crescut cu 45% anul acesta. Randamentul STK Emergent in2009 a fost tras in jos de activele imobiliare. Valorile la caresunt inregistrate in activ detinerile imobiliare ale fondului suntcele de la sfarsitul anului 2008.

In urma cu doi ani, investitia in imobiliare a fost luata incalcul de administratorul STK Emergent ca o optiune dediversificare a portofoliului, care pana in 2007 era alcatuit inprincipal din actiuni listate la Bursa. Cu toate acestea, proiectulimobiliar Scala Residence, care trebuia finalizat pana la sfarsitulacestui an, a fost amanat cu un an, din cauza crizei.

Mai mult, listarea STK Properties la Bursa, estimata deconducerea STK Financial "cel mai probabil la finalul lui 2009 -inceputul lui 2010", este pusa sub semnul intrebarii. De asemenea,administratorul estima anul trecut capacitatea investitionala a STKProperties la aproximativ 100 mil. euro pana la finalul anului2009. La finele lunii august, valoarea expunerii STK Emergent invehiculul imobiliar era de 38,9 mil. lei (9,15 mil. euro).

"Expunerea combinata pe actiuni si imobiliare a facut caportofoliul fondului sa fie mai putin riscant. Daca pe termenscurt, in primele opt luni randamentul fondului este sub apreciereaindicelui BET, pe termen mai lung, in intervalul ultimilor doi ani,fondul a performat mai bine decat indicii", a spus Nicolae Pascu,presedintele STK Financial.

Potrivit raportului lunar, de la lansare valoarea activului netunitar STK Emergent a inregistrat o scadere de 1,61%, in conditiilein care indicele BET-FI a scazut cu 53%, iar indicele BET cu43%.

"Pe termen lung, pariul pe imobiliare este castigator. Nu credca am fi fost intr-o situatie mai buna daca nu am fi avut expunerepe imobiliare. Spre deosebire de bursa, lucrurile nu se misca lafel de repede pe piata imobiliara", a continuat Pascu.

Piata imobiliara este putin lichida in prezent, situatiesimiliara pietei de actiuni. Pe fondul scaderilor din ultimul an,multi dintre investitori au devenit captivi unor plasamenteimobiliare din care nu pot iesi decat cu pretul unei pierderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO