Burse - Fonduri mutuale

STK Emergent, castig de 50% din imobiliare si Bursa

STK Emergent, castig de 50% din imobiliare si Bursa

Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare STK Financial

02.05.2008, 18:07 16

STK Emergent, fond inchis de investitii administrat de societatea STK Financial din Cluj, a obtinut un randament de peste 50% de la infiintare si pana la sfarsitul lunii martie, plasamentele fondului fiind orientate in principal pe Bursa si imobiliare.
Constituit printr-o oferta privata derulata in primavara anului 2006, la care au subscris 93 de investitori cu suma de 13,53 milioane de lei (4 milioane de euro), STK Emergent a ajuns la un volum al activelor nete de 115 milioane de lei (31 milioane de euro) si un randament de la infiintare de 50,3% la sfarsitul lunii martie, potrivit raportului lunar emis catre investitori.
De la lansarea fondului si pana la finalul lunii martie, indicele BET, care urmareste evolutia celor mai lichide zece companii listate la bursa, a marcat o scadere de 9%.
Fondul se afla in prezent in faza de obtinere a avizelor necesare pentru inceperea tranzactionarii la Bursa. STK Emergent a desfasurat o oferta publica initiala de titluri (IPO) in urma cu aproximativ doua luni, in cadrul careia au fost subscrise peste 76.000 de unitati in valoare totala de 21,4 de milioane de lei.
Principalele plasamente ale fondului au fost la sfarsitul primului trimestru companiile listate la Bursa de Valori, cu o pondere de 45,6% din active, si imobiliarele care au atras peste 34% din activele fondului. Fondul a investit 22 de milioane de lei in companii de pe RASDAQ, mai exact 19,3% din active.
"Am mizat pe actiunile lichide de la Bursa, SIF-uri si banci, si nu pe small cap-uri. In imobiliare, am vizat in principal piata din Cluj, avand in vedere ca in Bucuresti piata este usor supraincalzita", a spus Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare STK Financial.
Strategia fondului este de a investi in companii subevaluate, mizand astfel pe obtinerea de randament pe termen mediu, chiar daca pe termen scurt exista posibilitatea unor fluctuatii nefavorabile ale portofoliului, se arata in raport.
"Exista o corelatie redusa intre evolutia pietei imobiliare si cea a Bursei, o scadere a pietei de capital neavand un impact asupra imobiliarelor", a continuat Pascu.
Prin intermediul STK Properties, companie de investitii imobiliare detinuta de fond, STK Emergent va investi in constructia unui ansamblu imobiliar amplasat in Cluj-Napoca, cartierul Buna-Ziua, alcatuit din locuinte, birouri si spatii comerciale, cu o valoare de piata de 50 de milioane de euro. Finantarea proiectului va fi realizata in proportie de 50% prin imprumuturi bancare.
Fondul inchis de investitii a obtinut anul trecut un profit de 14,87 milioane de lei, in crestere cu 437% fata de castigul de 2,77 milioane de lei raportat la sfarsitul anului 2006. Administratorii STK isi propun ca obiectiv obtinerea unui randament anual de minimum 25%, printr-o administrare activa. De asemenea, fondul prognozeaza pentru anii urmatori o rentabilitate cu 30% mai mare decat randamentul indicelui BET.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO