Burse - Fonduri mutuale

STK Emergent iese pe Bursa cu o oferta de 14 mil. euro

STK Emergent iese pe Bursa cu o oferta de 14 mil. euro

Nicolae Pascu

08.02.2008, 18:57 20

Fondul inchis de investitii STK Emergent, administrat de societatea STK Financial, a primit unda verde de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru lansarea unei oferte publice in vederea listarii la Bursa.
Fondul intentioneaza sa atraga 50 de milioane de lei (circa 14 milioane de euro) in oferta care urmeaza sa inceapa pe 19 februarie, conform prospectului de oferta.
STK Emergent urmand sa ofere public 25% din numarul titlurilor de participare de dupa incheierea ofertei. Pretul la care acestea vor fi oferite este de 281 de lei, peste valoarea unitatii de fond STK Emergent de 194 de lei la sfarsitul lunii ianuarie, conform datelor UNOPC.
Oferta va fi lansata intr-o perioada nefavorabila pentru pietele bursiere. "Conjunctura de pe piata este nefavorabila, dar cam toate ofertele care au fost pana acum pe piata au avut loc in astfel de momente. Daca conjunctura ar fi mai buna, probabil am putea atrage mai multi bani", spune Nicolae Pascu, directorul general al societatii de administrare STK Financial din Cluj, care administreaza fondul. Oferta va fi intermediata de STK Trading, societatea de brokeraj a grupului, insa se va putea subscrie la orice societate de brokeraj.
STK Financial urmeaza sa fie primul fond de investitii care se listeaza pe Bursa din proprie initiativa. Cele cinci SIIF-uri si urmasul fostului FMOA sunt in prezent singurele societati de tipul fondurilor de investitii listate pe piata
"Resursele financiare atrase in urma ofertei publice vor fi investite conform strategiei investitionale a fondului: 60% vor merge catre actiuni listate si 40% din resurse vor fi alocate in actiuni ale firmelor care activeaza in domeniul constructiilor sau in cel imobiliar. Vom finanta de asemenea proiectele imobiliare in care este implicat fondul STK Emergent", a declarat pentru ZF Nicolae Pascu. Fondul detine in proportie de 99,99% din STK Properties, vehicul de investitii imobiliare infiintat in luna octombrie a anului trecut. STK Properties detine un teren in suprafata de 13.600 mp in Cluj-Napoca.
STK Emergent a avut anul trecut un randament de 48%, dublu fata de performantele indicilor principali ai Bursei, BET si BET-FI. Fondul avea active de 122 milioane de lei (33,8 milioane de euro) la finalul lunii decembrie, raportand un profit net de 14,88 milioane de lei.
Listarea primului fond inchis de investitii la Bursa a fost anuntata inca de anul trecut de administratorii de la STK Financial, insa conditiile nefavorabile de pe piata de capital au amanat momentul ofertei publice. Programata initial pentru luna iunie, listarea fondului a fost restabilita pentru luna noiembrie.
"Prima documentatie pentru aprobarea prospectului de oferta publica a fost depusa in luna noiembrie a anului trecut", spune Nicolae Pascu, directorul general al societatii de administrare STK Financial.
Listarea fondului la Bursa aduce ca avantaj pentru investitori cresterea lichiditatii tilturilor de fond. Principalul avantaj al listarii este insa accesul continuu la capital. STK Emergent este in prezent cel mai mare fond inchis de investitii cu active nete de aproximativ 104 milioane de lei, mai exact 66,4% din piata, si 294 de investitori.
Constituit prin atragerea privata de resurse financiare, fondul STK Emergent a strans 42 mil. lei de la 180 de investitori in primele trei zile ale emisiunii private de unitati de fond care a avut loc in luna august a anului trecut. STK Emergent a tras anul trecut si plasamentele din partea altor fonduri de investitii, precum Fortuna Classic, Intercapital si Capital Plus, care au investit pana la 10% din activele proprii.
La sfarsitul anului trecut, STK Emergent detinea participatii de peste 5% la cele cinci SIF-uri, in total de 37,9% din portofoliu, la vehiculul de investitii imobiliare STK Properties, cu o pondere de 17,1%, participatia de 15,8% de la firma Constructii Bihor, in timp ce depozitele bancare detin o pondere de 8,1% din portofoliul fondului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO