Burse - Fonduri mutuale

STK Emergent, proiecte imobiliare de 150 mil. euro

22.02.2008, 18:56 22

Conducerea societatii clujene STK Financial, administratorul fondului inchis de investitii STK Emergent, estimeaza ca in urmatorii doi ani va derula proiecte imobiliare in valoare de aproximativ 150 mil. euro in Cluj-Napoca.
Investitiile vor fi derulate prin intermediul STK Properties, societate specializata in investitii imobiliare controlata de STK Emergent.
STK Emergent deruleaza in aceasta perioada o oferta publica initiala in vederea listarii la Bursa prin intermediul careia intentioneaza sa stranga 50 mil. lei (14 mil. euro). Potrivit datelor disponibile pe Bursa, in primele trei zile de derulare a ofertei investitorii au subscris actiuni in valoare de 241.000 de lei (66.000 de euro), insa administratorul fondului mizeaza pe subscrieri mari in ultimele zile ale ofertei.
STK Financial, administratorul STK Emergent, va orienta 40% din sumele atrase in oferta spre investitii imobiliare, considerate a avea cel mai important potential in acest moment. Investitiile vor fi realizate initial doar la Cluj si numai pe sectorul rezidential. Compania intentioneaza sa listeze anul viitor pe bursa si STK Properties, firma care se va ocupa de partea imobiliara. "Cu banii din IPO dorim sa finantam proiectele imobiliare incepute prin intermediul STK Properties, ceea ce ar creste ponderea acestora in totalul activelor de la 20%, in prezent, la 40%. Intentionam de asemenea, ca macar in primii trei ani sa capitalizam profitul si sa alocam titluri gratuite, dupa care vom incepe sa distribuim si dividende", a declarat Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare STK Financial.
"Ne orientam doar inspre investitiile in domeniul rezidential, deoarece pe acest segment se obtin cele mai importante randamente. Nu vom investi nici in proiecte de birouri, nici de spatii comerciale deoarece consideram ca pe acest segment piata clujeana este deja suficient de bine dezvoltata", a precizat Pascu.
STK Properties detine in prezent un teren cu suprafata de 13.600 mp in zona rezidentiala Buna Ziua din Cluj-Napoca, locatie care va fi folosita pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar. Acesta va cuprinde aproximativ 40.000 mp construiti si aproximativ 500 de apartamente, valoarea de piata a proiectului fiind estimata la 50 mil. euro.
"Intentionam sa derulam trei proiecte rezidentiale in Cluj, insa in acest moment nu putem da detalii despre celelalte doua proiecte deoarece nu avem stabilite toate detaliile", a precizat Nicolae Pascu. Potrivit reprezentantilor societatii, in aceasta perioada STK Properties va achizitiona terenuri in Cluj-Napoca pentru celelalte dora proiecte.
Conducerea STK Financial intentioneaza, de asemenea, ca la sfarsitul lui 2009 sa listeze la bursa compania STK Properties, pana in acel moment ponderea firmei in structura fondului STK Emergent urmand sa creasca pana la aproximativ 46%. La sfarsitul anului trecut, vehiculul de investitii imobiliare STK Properties avea o pondere de 17,1% in activele STK Emergent.
Fondul inchis de investitii mai detine participatii la cele cinci SIF-uri, care reprezinta cumulat 37,9% din portofoliu, si la firma Constructii Bihor, unde participatia e de 15,8%.
O alta pondere de 8,1% era reprezentata la sfarsitul anului trecut de detinerile in depozite bancare. La finalul lui 2007, STK Emergent avea active administrate de 121,5 mil. lei si aproximativ 300 de investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO