Burse - Fonduri mutuale

STK Emergent si-a dublat activele si a inceput achizitiile importante

STK Emergent si-a dublat activele si a inceput achizitiile importante

Nicolae Pascu, presedinte STK Financial: In urma discutiilor pe care le-am avut cu investitorii, am considerat ca luna iunie nu este o perioada oportuna pentru listarea fondului.

05.06.2007, 19:34 19

Fondul inchis de investitii STK Emergent a atins un volum al activelor nete de 56 mil. lei (17 mil. euro), raportand o dublare a activelor de la inceputul anului, cand activele fondului se ridicau la 27 mil. lei (7,9 mil. euro).
Fondul are in prezent 240 de investitori si se va lista la Bursa in toamna acestui an, potrivit reprezentantilor STK Financial, societatea care administreaza fondul.
Activele fondului depasesc activele nete acumulate ale celor cinci fonduri inchise din cadrul UNOPC, care aveau la finele lunii aprilie active de 44,9 mil. lei (13,6 mil. euro) si 121 de investitori.
STK Emergent a cumparat saptamana trecuta pachete de actiuni la societatile Constructii Bihor si Ecopack Ghimbav in valoare totala de peste 15 milioane de lei (4,57 mil. euro), vanzatorul fiind SIF Banat-Crisana. Fondul detine 9,9% din producatorul de carton Ecopack Ghimbav si 28% din Constructii Bihor.
"Am cumparat actiuni la societatea Constructii Bihor, pentru ca sectorul constructiilor va cunoaste o crestere solida in viitor. Diversificarea portofoliului si pretul subevaluat al actiunilor au fost criterii care au contat in incheierea tranzactiei", a declarat pentru ZF Nicolae Pascu, presedintele STK Financial.
"STK Emergent este un fond de oportunitate. Principalul criteriu de investitii este valoarea actiunii si mai apoi domeniul de activitate al companiei emitente. Investim indeosebi in actiuni subevaluate, dar cu potential de crestere", spune Pascu.
Randamentul obtinut de unitatea de fond STK Emergent de la inceputul anului este de 14,2%.
STK Emergent este primul fond inchis de investitii care a anuntat ca se va lista la Bursa. Initial, listarea era programata pentru luna iunie, insa activitatea redusa de pe piata de capital in sezonul estival i-a determinat pe investitori sa reprogrameze listarea pentru luna noiembrie.
"Am amanat listarea fondului pentru finalul anului. In urma discutiilor pe care le-am avut cu investitorii, am considerat ca luna iunie nu este o perioada oportuna pentru listarea fondului. Preturile pe Bursa sunt mai mari in luna noiembrie, la fel si avantajele listarii", a explicat Pascu.
Lansat in luna aprilie a anului trecut, fondul inchis de actiuni STK Emergent s-a constituit prin atragerea privata de resurse financiare. Listarea fondului la Bursa aduce o serie de avantaje investitorilor, cum ar fi posibilitatea de a vinde titlurile detinute la un pret mai mare decat valoarea unitara a activului net. Principalul avantaj insa al listarii la Bursa este, asa cum spune Pascu, accesul continuu la capital.
"Listarea la Bursa va duce nu doar la cresterea lichiditatii tilurilor de fond, ci si a numarului de investitori la fond, si odata cu acestea, va creste si valoarea fondului. De asemenea, listarea la bursa va aduce si surse mai facile de finantare a fondului. Cu toate acestea, accesul continuu la capital este principalul avantaj al listarii fondului STK Emergent la Bursa", spune Pascu.
STK Financial a fost infiintata anul trecut de catre o echipa de tineri specialisti in piata de capital condusa de Nicolae Pascu, fostul sef al departamentului de analiza al Broker Cluj. Societatea se ocupa in principal cu administrarea activelor, dar ofera si servicii de consultanta pe piata de capital. Pascu mai detine actiuni si la o societate de brokeraj, STK Trading.
STK Financial administreaza, alaturi de fondul inchis de investitii, si portofolii individuale de investitii, insa atentia administratorilor de la Cluj se va indrepta in acest an catre fondurile de investitii, si mai putin spre dezvoltarea conturilor individuale.
"Administram conturi individuale de investitii, insa nu este un produs pe care vrem sa il dezvoltam. Ne vom axa pe fondurile de investitii, poate chiar vom lansa si alte fonduri de investitii", spune Pascu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO