Burse - Fonduri mutuale

STK Emergent si-a dublat banii pe Constructii Bihor si Ecopack

18.09.2007, 18:05 19

Aprecierea cotatiilor titlurilor pe piata RASDAQ in aceasta perioada a facut fondul STK Emergent mai bogat cu 14,2 mil. lei (4,2 mil. euro), suma apropiata de investitia initiala.
Participatiile in cele doua companii reprezinta mai bine de 25% din totalul activelor gestionate de fondul de investitii, procent care reprezinta o tinta pentru investitii in actiuni mai putin lichide, spun administratorii acestuia.
Pentru a face actiunile mai atractive pentru investitori, STK Emergent a scos la vanzare in ultima perioada mai multe pachete de actiuni Constructii Bihor.
Fondul de investitii a vandut in ultima luna peste 19.000 de actiuni ale Constructii Bihor (COBJ), reprezentand circa 1,9% din capitalul social, prin intermediul unor tranzactii in valoare de peste 1,1 mil. lei (circa 354.000 de euro).
Pachetele s-au transferat in piata la un pret mediu de circa 61,2 lei/actiune, de doua ori mai ridicat decat cel la care fondul de investitii a intrat in actionariatul companiei in urma cu trei luni si jumatate.
In sedinta de la finele saptamanii trecute, STK Emergent a vandut actiuni ale firmei de constructii in valoare de circa 427.000 de lei (129.000 de euro).
"Este doar o actiune prin care urmarim sa facem titlurile Constructii Bihor mai atractive prin cresterea lichiditatii in piata. Cred ca pretul actual al titlurilor nu reflecta valoarea companiei pentru ca inca nu este un pret format pe piata printr-o cerere si oferta optima", spune Nicolae Pascu, presedintele STK Financial, societate care administreaza fondul STK Emergent.
El a mai precizat ca ar putea sa continue sa scoata la vanzare actiuni ale Constructii Bihor, obiectivul fiind acela de a ajunge la un nivel de tranzactionare comparabil cu alte titluri lichide din sector, cum ar fi Ceramica Iasi (CERE).
Pe fondul vanzarilor realizate de STK Emergent, cursul actiunilor a urcat pe piata RASDAQ cu circa 35% in decurs de o luna de zile.
In ultima perioada, si alte societati din domeniul financiar de pe piata au aplicat aceasta strategie. Unul dintre cele mai bune exemple este cel al SIF Transilvania care a vandut in piata actiuni ale companiei hoteliere THR Marea Neagra (EFO), pe fondul carora pretul acestor titluri s-a apreciat de cateva ori in decurs de cateva luni.
STK Emergent a achizitionat la inceputul lunii iunie de la SIF Banat-Crisana un pachet de 27,87% din actiunile Constructii Bihor din Oradea, tranzactie care s-a ridicat la 8,76 mil. lei (2,67 mil. euro). Dupa ultimele vanzari, STK Emergent mai detine circa 26% din actiuni, pachet care valoreaza pe Bursa circa 17,2 mil. lei (5 mil. euro).
La aceeasi data, SIF Banat-Crisana a mai cedat fondului de investitii un pachet de aproape 10% din actiunile Ecopack Ghimbav pentru suma de
6,4 mil. lei (1,9 mil. euro), care valoreaza in prezent 2,92 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO