Burse - Fonduri mutuale

STK spera la profit doar daca SIF-urile si BRD dau dividende

STK spera la profit doar daca SIF-urile si BRD dau dividende

Nicolaie Pascu, presedintele STK Financial din Cluj-Napoca

16.02.2009, 18:34 47
Fondul inchis de investitii STK Emergent, listat la Bursa de Valori Bucuresti si administrat de societatea STK Financial, isi pune sperantele in dividendele acordate de banci si SIF-uri pentru a incheia anul 2009 cu profit.
"Daca bancile si SIF-urile vor acorda dividende in 2009, atunci putem vorbi de profit la STK Emergent anul acesta. Cu toate acestea, este foarte dificil sa facem un buget realist pentru anul 2009. Este foarte greu de anticipat cum vor evolua piata de capital si economia", a spus Nicolaie Pascu, presedintele societatii de administrare STK Financial din Cluj-Napoca.
Fondul inchis de investitii STK Emergent (STK) a incheiat anul trecut cu o pierdere de 2,8 mil. lei (760.000 euro), potrivit rezultatelor preliminare emise de societate. STK Emergent a raportat o pierdere de 700.000 lei in ultimul trimestru din 2008, similara cu cea inregistrata in trimestrul al treilea. In 2007, fondul a raportat un profit de 14,8 mil. lei (4,4 mil. euro).
La 31 decembrie, principalele plasamente ale STK Emergent erau vehiculul de investitii imobiliare STK Properties, controlat de fond, care a atras 60,4% din activele de 65 mil. lei ale fondului, si titlurile celor cinci SIF-uri, potrivit raportului emis de societatea de administrare STK Financial. Investitiile in SIF-uri au reprezentat aproape jumatate din plasamentele in valoare de 22,8 mil. lei alocate actiunilor tranzactionate, in timp ce actiunile Constructii Bihor si BRD au atras de la fond 3,4 mil. lei, respectiv 3,3 mil. lei.
"Cel mai optimist scenariu pentru 2009 ar fi ca scaderile din prima jumatate a anului sa fie amortizate, partial sau total, de cresterile din cea de-a doua jumatate. Insa, in ultimul an si jumatate am vazut ca ce este ieftin pe Bursa poate deveni si mai ieftin. Nu cred ca anul 2009 poate aduce rasturnari de situatie", a continuat Pascu.
Pretul unei unitati de fond STK a scazut cu 10% pe Bursa in luna ianuarie, in timp ce investitiile facute de fond au depreciat valoarea unei unitati cu 6,1% luna trecuta.
STK Emergent a incheiat sedinta de tranzactionare de ieri in scadere cu 11,4% pana la un pret de 31,9 lei pe titlu. Fondul are o capitalizare de 5,1 mil. euro.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO