Burse - Fonduri mutuale

Strainii urca Bursa nu cu bani, ci cu entuziasm

09.04.2009, 00:00 19

Cumpararile strainilor au crescut in martie, insa si vanzarile lor au fost mai mari. Cresterea pietei se datoreaza mai ales entuziasmului investitorilor locali generat de cresterile de pe pietele externe, spun brokerii.

Cumpararile investitorilor institutionali straini s-au ridicat in martie la 17,3 mil. euro, cat achizitiile cumulate din ianuarie si februarie ale acestora, insa vanzarile au fost de 17,8 mil. euro, astfel ca soldul investitiilor a fost negativ.
De cealalta parte, investitorii locali persoane fizice au realizat jumatate din tranzactiile de pe Bursa de luna trecuta, circa 35,7 mil. euro la cumparare si 35,8 mil. euro la vanzare, iar brokerii spun ca ei sunt cei care au ridicat piata.
Indicele BET-XT al celor mai lichide 25 de actiuni de pe Bursa a crescut cu 28% in martie si cu inca 15% de la inceputul lunii aprilie.
"Fara indoiala ca entuziasmul localnicilor a determinat cresterile din ultima perioada, entuziasmul lor fiind determinat de reabilitarea pietelor externe. Cresterile cele mai puternice s-au inregistrat in ultimele 2-3 saptamani, cand si indicii americani au avut un avans puternic. Aceasta evolutie a determinat intrarea in piata a investitorilor locali, care asteptau de multa vreme pe margine sa vada ce se va intampla. Putem spune ca suntem legati emotional de pietele externe, iar aceasta piata pozitiva va rezista pana vom vedea corectii afara", spune Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.
Numarul conturilor de cumparare ale investitorilor locali persoane fizice a crescut de la 4.500 in februarie la 5.700 in marie, in timp ce numarul conturilor de vanzare a urcat de la 4.400 la 6.700, in conditiile in care cresterile din martie au determinat si marcari de profit sau iesirea unor investitori care asteptau sa mai recupereze din pierderi dupa scaderile din ianuarie si februarie.
In cazul fondurilor straine, numarul cumparatorilor a crescut de la 54 la 71, dar si numarul vanzatorilor a avansat de la 83 la 96, intrarile de capital strain nou fiind compensate de lichidarile unor pozitii de catre alte fonduri.
"Datele de pe Bursa arata ca exista in continuare investitori care isi parasesc pozitiile, dar exista si investitori care gasesc oportunitati de cumparare pe piata romaneasca. De cele mai multe ori, iesirile unor fonduri straine se fac prin tranzactii cross, realizate de acelasi broker, care cauta contrapartida tot printre clientii proprii", explica Mihai Chisu.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO