Burse - Fonduri mutuale

Strategia fondurilor de actiuni pe timp de criza: restructurare in asteptarea revenirii

Strategia fondurilor de actiuni pe timp de criza: restructurare in asteptarea revenirii

Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare STK Financial: Despre strategiile investitionale pe timp de criza se poate vorbi in mod teoretic, pentru ca putine din acestea chiar au dat rezultate. Diversificarea, de exemplu, este considerata drept cel mai bun antidot al riscului, insa este doar un concept teoretic pentru ca pe timp de criza toate actiunile scad, fiind corelate intre ele in proportie de 50%. Un fond de actiuni se protejeaza prin diversificare doar atunci cand exista actiuni care nu scad, lucru care nu s-a intamplat anul trecut pe piata romaneasca.

12.01.2009, 18:01 57

Unii administratori de fonduri spun ca pe timp de criza este cel mai bine sa nu faci nimic si sa rezisti pana cand piata va da primele semne de revenire, altii sunt de parere ca o strategie care ar putea da rezultate este curatarea portofoliului de companiile neperformante, in timp ce majoritatea sunt de acord ca criza financiara a demonstrat ca strategiile investitionale din manual sunt simple concepte.

"Despre strategiile investitionale pe timp de criza se poate vorbi in mod teoretic, pentru ca putine din acestea chiar au dat rezultate. Diversificarea, de exemplu, este considerata drept cel mai bun antidot al riscului, insa este doar un concept teoretic pentru ca pe timp de criza toate actiunile scad, fiind corelate intre ele in proportie de 50%. Astfel ca un fond de actiuni se protejeaza prin diversificare doar atunci cand exista actiuni care nu scad, lucru care nu s-a intamplat anul trecut pe piata romaneasca", a spus Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare STK Financial.
Nicolae Pascu, 32 de ani, administreaza primul si singurul fond inchis de investitii listat la Bursa de Valori Bucuresti-STK Emergent.
Titlurile fondului au inregistrat o depreciere de aproape 62% in primele doua luni de tranzactionare (septembrie-decembrie 2008).
STK Emergent are circa 50% din active investite pe Bursa.
Desi putini administratori s-au pregatit cu o strategie de criza la inceputul anului trecut, pe parcursulul lui 2008 acestia s-au adaptat la conditiile de piata create de unul dintre cei mai negri ani din istoria pietei de actiuni.
Cele mai la indemana strategii au fost in 2008 reducerea expunerii pe piata de actiuni si refugierea in depozite bancare, cu riscul asumat ca fondul administrat nu se mai incadreaza in categoria fondurilor de actiuni, ci in cea a fondurilor diversificate. Mare parte a fondurilor de actiuni au pierdut pe mana SIF-urilor, care sunt la randul lor un fel de fonduri de investitii mai mari, si care au pierdut peste 80% din valoarea de piata anul trecut. Plasamente omniprezente in portofoliul fondurilor de actiuni, actiunile SIF-urilor au fost lovite din plin de criza financiara, iar putini administratori de fonduri au prevazut acest lucru.
"Marea miza in 2009 va fi sa fii in piata atunci cand va incepe revenirea, sa poti identifica momentul in care va incepe un reviriment al pietei de actiuni. Este foarte greu de facut previziuni in legatura cu acel moment, astfel ca cel mai bine este sa astepti si sa incerci sa iti eficientiezi portofoliul", a spus Jan Pricop, director general adjunct la societatea de administrare KD Investments. Fondul de actiuni al societatii, KD Maximus, a incheiat anul trecut cu o depreciere de 55%, investind sub 50% din active in actiuni.
Jan Pricop, 35 de ani, administreaza fondul de actiuni KD Maximus, care in 2007 a fost cel mai performant fond mutual, aducand investitorilor un randament anual de aproape 30%.
In asteptarea revenirii pe verde a pietei de actiuni, administratorii fondurilor de actiuni spun ca vor face o restructurare a portofoliului de companii in directia eliminarii companiilor neperformante si cu datorii, si cresterea expunerii pe acele companii care au rezultate financiare bune si "promit". Vor continua cu restructurarea pe clase de active, mai exact cresterea sau scadere expunerii pe actiuni, obligatiuni sau depozite.
"Pe timp de criza, este recomandata o eficientizare a portofoliului prin eliminarea actiunilor companiilor fara performante financiare. De asemenea, administratorii trebuie sa tina legatura cu managementul companiilor la care detin actiuni, pentru a cunoaste cat mai bine situatia companiei si cum ar putea fi afectata de criza. Toate aceste masuri insa raman fara rezultat daca situatia pe plan macroeconomic nu se stabilizeaza. Stabilizarea cursului si reducerea dobanzii de referinta ar fi doar doua din problemele pe care noul guvern alaturi de BNR ar trebui sa le rezolve", explica Ilie Cenan, presedintele societatii de administrare Globinvest.
Fondul de actiuni din portofoliu a inregistrat anul trecut o pierdere de peste 78%, investind peste 90% din active in actiuni. Ilie Cenan este unul dintre pionierii fondurilor mutuale, cu peste 13 ani din cariera profesionala consacrati administrarii de investitii si societatii Globinvest, pe care o conduce din 1995.
In 2009, Nicolae Pascu, presedintele STK Financial, mizeaza pe blue-chip-uri (actiuni ale companiilor lichide listate la Bursa) si actiuni din sectorul financiar, argumentand ca acestea sunt primele care clacheaza la sfarsitul unui ciclu economic, dar si primele care isi revin la inceputul urmatorului ciclu economic.
"Pentru fondurile de actiuni, cred ca este recomandata renuntarea la small-cap-uri (companii cu capitalizare mica) si alocarea mai mare pe blue-chipuri si actiuni din sectorul financiar", a spus Pascu.
Cei 12.482 de investitori in fondurile de actiuni sunt printre cei mai afectati de criza financiara, pierzand anul trecut pana la 80% din banii investiti.
"Ne-am gandit sa organizam o serie de seminarii cu actualii investitori in fondurile KD pentru a discuta despre conditiile din piata. Nu cred insa ca aceste seminarii ar putea convinge investitorii sa ramana in fonduri in ciuda unor scaderi foarte mari ale Bursei. Fondurile de actiuni se vor vinde foarte greu anul acesta, pentru ca investitorii nu investesc pana nu vor vedea randamente. Cred astfel ca cel mai bun moment pentru ca un fond de actiuni sa iasa in fata este atunci cand apare revenirea in piata", a spus Pricop de la KD Investments.
Unul dintre primii pasi pe care fondurile de actiuni ar trebui sa ii faca este recastigarea investitorilor care s-au retras, si ulterior atragerea de noi clienti. Convingerea investitorilor sa se intoarca nu va fi deloc usoara insa.
"Investitorii in fondurile de actiuni sunt resemnati acum, si nu prea se mai intereseaza de Bursa, incearca sa se gandeasca la altceva, drept mecanism de aparare impotriva scaderilor dramatice ale Bursei", a spus Pascu.
Administratorii fondurilor de actiuni sunt de parere ca "ce a fost mai greu a trecut" si ca in 2009 nu vor mai avea loc scaderi atat de abrupte in intervale scurte de timp, cum s-a intamplat in lunile iulie, august sau octombrie ale anului trecut.
Mai mult, atat actiunile, cat si unitatile de fond au ajuns la cele mai coborate valori din ultimii ani.
Scaderile Bursei aduc insa prejudicii mai mici investitorilor pentru ca "acum o pierdere de 20% se aplica unei valori foarte mici a actiunii, mult sub valoarea de anul trecut", spun administratorii.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO