Burse - Fonduri mutuale

Studiu eToro: Investitorii individuali şi-au redus investiţiile pentru a acoperi facturile gospodăriei

Studiu eToro: Investitorii individuali şi-au redus...

Autor: Dorin Oancea

12.10.2022, 14:00 200

Unul din cinci (18%) dintre investitorii individuali reduce suma pe care o investeşte pentru a acoperi costul facturilor în creştere ale gospodăriei, dar sentimentul pentru trimestrul al patrulea pare mai optimist, potrivit celui mai recent studiu Retail Investor Beat al reţelei de investiţii eToro.

Studiul, un sondaj trimestrial realizat în rândul a 10.000 de investitori individuali din 13 ţări de pe trei continente, a arătat că doi din cinci (41%) investitori şi-au redus suma de bani destinată investiţiilor în ultimele trei luni. Acest lucru este reflectat de o scădere a încrederii investitorilor individuali, care s-a redus cu 17 puncte în ultimele 12 luni, de la 81% în T3 al anului trecut la 64% în T3 al acestui an.

În timp ce unul din cinci (18%) dintre toţi investitorii individuali la nivel global îşi reduc investiţiile pentru a plăti facturile crescânde ale gospodăriei, 16% fac acest lucru pentru a-şi construi un fond de economii de urgenţă, iar 12% păstrează numerar, fiind gata să investească atunci când pieţele vor începe să îşi revină.

Referitor la respondenţii din România, numărul investitorilor care şi-au redus suma de bani pe care au investit-o în ultimele trei luni a fost cu 11% mai mare (52%) decât media globală (41%). Cu toate acestea, încrederea investitorilor de retail din România rămâne la un nivel ridicat, de 84% la sfârşitul celui de-al treilea trimestru, în creştere cu 1% în ultimele 12 luni.

În rândul investitorilor români, 30% dintre aceştia atribuie decizia de a reduce investiţiile faptului că doresc să aibă un fond de economii pentru urgenţe, 23% fac acest lucru pentru a acoperi costul facturilor gospodăriei, mai mari decât de obicei, în timp ce 21% păstrează numerar în rezervă pentru momentul în care pieţele vor începe să-şi revină.

În ciuda faptului că înrăutăţirea condiţiilor de piaţă afectează încrederea, numărul celor care doresc să reducă suma pe care o investesc în trimestrul al patrulea este aşteptat să se reducă la 31%, iar 69% dintre aceştia intenţionează să investească aceeaşi sumă de bani sau o sumă mai mare în următoarele trei luni - ceea ce sugerează că investitorii individuali sunt mai puţin pesimişti în ceea ce priveşte T4. Investitorii români sunt puţin mai prudenţi decât media globală, întrucât 51% dintre ei se aşteaptă în continuare să reducă suma de bani pe care o vor investi în T4.

"Investitorii individuali se confruntă cu un cocktail de condiţii de piaţă dure, facturi în creştere şi rate ipotecare mai mari, aşa că nu este de mirare că mulţi şi-au schimbat priorităţile", comentează Ben Laidler, Global Market Strategist la eToro.

"Nu e nicio surpriză că încrederea le-a fost afectată în ultimul an, dar este admirabil faptul că majoritatea rămân pozitivi, ceea ce arată rezilienţa acestora. De asemenea, scăderea încrederii investitorilor poate avea şi un aspect pozitiv, deoarece poate fi un indicator important care semnalează adesea că ne aflăm aproape de un minim al pieţei. Dacă nivelurile de încredere sunt deja foarte scăzute, atunci este mai puţin probabil ca investitorii să fie surprinşi de alte veşti proaste, şi atunci chiar şi o mică veste bună poate contribui foarte mult la stimularea interesului pentru piaţă."

Pentru al doilea trimestru consecutiv, inflaţia rămâne cea mai mare preocupare pentru investitorii individuali, 24% dintre aceştia menţionând-o ca fiind principalul risc pentru portofoliile lor, urmată de starea economiei mondiale (22%). Pentru investitorii individuali din România, starea economiei globale este principala preocupare (26%), urmată de creşterea inflaţiei (24%) şi de conflictele internaţionale (17%).

Având în vedere aceste riscuri, mulţi se orientează către o poziţie mai defensivă, proporţia celor care deţin lichidităţi crescând de la 26% la 46% într-un an, în timp ce numărul investitorilor care deţin acţiuni din sectorul energetic, în mod tradiţional o protecţie împotriva inflaţiei, va creşte cu 4% în următoarele trei luni (până la 51%). Proporţia investitorilor români care deţin numerar a crescut de asemenea, de la 40% la 61% în ultimele 12 luni, iar numărul celor care deţin acţiuni în domeniul energiei ar trebui să crească cu 13% în T4. Între timp, proporţia investitorilor individuali cu bani alocaţi sectoarelor serviciilor financiare şi industriale (ambele de obicei ciclice şi nedefensive) va scădea de la 65% la 57%, respectiv de la 45% la 41%. Investitorii români cu bani alocaţi serviciilor financiare şi bunurilor de consum discreţionar (de asemenea, ambele tipic ciclice şi nedefensive) vor scădea ca proporţie de la 82% la 79%, respectiv de la 31% la 26%.

Datele arată, de asemenea, că majoritatea investitorilor individuali la nivel global gândesc pe termen lung, două treimi (63%) dorind să păstreze o investiţie pentru mai mulţi ani sau decenii, în timp ce doar 3% se identifică drept investitori pe termen scurt. În sprijinul acestei afirmaţii, o treime dintre respondenţii la nivel mondial subliniază că asigurarea securităţii financiare pe termen lung este principalul lor obiectiv în materie de investiţii.

Acest lucru se regăseşte şi în rândul investitorilor români, 60% dintre aceştia preconizând că îşi vor păstra investiţiile mai mulţi ani sau zeci de ani şi doar 3% se identifică ca fiind investitori pe termen scurt. Obiectivul numărul unu în materie de investiţii în rândul respondenţilor din România a fost pensionarea anticipată (44%), urmat de depăşirea performanţelor conturilor de economii (40%) şi economisire pentru pensie (39%).

"Menţinerea unei perspective pe termen lung îţi oferă un avantaj uriaş pe pieţele volatile şi ar putea oferi investitorilor individuali un avantaj faţă de investitorii instituţionali. Este, de asemenea, o imagine foarte diferită de cea prezentată deseori despre investitorii individuali, descrişi ca speculatori motivaţi de FOMO, sau investitori cu bani care cumpără mult şi vând puţin.

Explozia investitorilor individuali din 2021 a transformat statutul acestei categorii în continuă creştere a pieţei. Cu toate acestea, persistă percepţia eronată că investitorii individuali sunt investitori pe termen scurt (day traders), care nu înţeleg pieţele. În mod clar nu este aşa, majoritatea dintre ei păstrând activele timp de ani de zile, răspunzând în acelaşi timp la condiţiile de piaţă atunci când este necesar prin ajustarea portofoliilor lor", adaugă Bogdan Maioreanu, analist eToro pentru România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO