Burse - Fonduri mutuale

Surpriză: BERD nu a investit în Hidroelectrica. Banca vizează companii care folosesc banii din listare pentru dezvoltare şi nu listări prin care ies acţionari, precum Fondul Proprietatea la Hidro

Surpriză: BERD nu a investit în Hidroelectrica. Banca...

Autor: Liviu Popescu

17.07.2023, 14:48 4356

BERD este acţionar la emitenţi de calibru de la Bursa de Valori Bucureşti precum Banca Transilvania, Electrica, fiind de asemenea şi investitor în emisiuni de obligaţiuni.

Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) spune că nu a investit în oferta de listare a Hidroelectrica întrucât strategia celui mai mare investitor instuţional din România vizează companii care folosesc finanţările din ofertele de listare pentru dezvoltare, şi nu exit-uri, aşa cum s-a întâmplat în cazul Hidroelectrica unde Fondul Proprietatea şi-a vândut deţinerea de 20%.

“Putem confirma că BERD nu a investit în recenta IPO (oferta de vânzare de acţiuni; initial public offering – n.red) la Hidroelectrica, în principal pentru că IPO a fost menită să permită Fondului Proprietatea să iasă din structura acţionariatului companiei. De obicei, BERD investeşte în privatizări parţiale şi/sau face investiţii în companii în cazul în care fondurile obţinute prin astfel de procese sunt utilizate pentru a îmbunătăţi operaţiunile sau a creşte capacităţile”, spune purtătorul de cuvânt al BERD pentru ZF.

Ziarul Financiar a trimis o solicitare BERD, cel mai mare investitor instituţional din România, cu deţineri importante la companii listate precum Banca Transilvania, Electrica, Digi, şi în emisiune de obligaţiuni listate la Bursa de Valori, pentru o reacţie cu privire la listarea Hidroelectrica şi cu privire la participarea în IPO-ul de 2 mld. euro.

Mai jos răspunsul complet al BERD la solicitarea ZF:

Oferta publică iniţială a Hidroelectrica a fost o tranzacţie de referinţă pentru România şi pentru regiune, cu un impact pozitiv puternic asupra capitalizării de piaţă a Bursei de Valori Bucureşti. Sperăm că prezenţa tranşei de retail va contribui la îmbunătăţirea lichidităţii pe bursă, un criteriu important pentru ca România să fie trecută la statutul de piaţă emergentă de către MSCI. Credem că succesul IPO-ului Hidroelectrica va spori încrederea antreprenorilor de a se lista la Bursa de Valori Bucureşti, cu beneficii multiple pentru piaţă în general.

Putem confirma că BERD nu a investit în recenta IPO la Hidroelectrica, în principal pentru că IPO a fost menită să permită FP să iasă din structura acţionariatului companiei. De obicei, BERD investeşte în privatizări parţiale şi/sau face investiţii în companii în cazul în care fondurile obţinute prin astfel de procese sunt utilizate pentru a îmbunătăţi operaţiunile sau a creşte capacităţile.

 ​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO