Burse - Fonduri mutuale

Surpriză: Turcii de la BOTAŞ semnează cu Petrom pentru a aduce gaze în România

Surpriză: Turcii de la BOTAŞ semnează cu Petrom pentru...

Autor: Cristina Bellu

27.09.2023, 10:30 6744

Operatorul de stat al reţelei de gaze naturale din Turcia, BOTAŞ, a semnat un acord de furnizare de gaze naturale către OMV Petrom din România, anunţă Reuters.

Exporturile de gaze către România vor începe la 1 octombrie, cu până la 4 milioane de metri cubi pe zi, adică aproximativ 1,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Acordul este valabil până în primul trimestru al anului 2025.

"Compania îşi sporeşte contribuţia la securitatea şi diversitatea aprovizionării cu energie pe pieţele învecinate şi în Europa", a precizat miercuri compania într-un comunicat.

Pe lângă comerţul cu gaze naturale, părţile au convenit, de asemenea, să dezvolte parteneriatul în domeniile transportului, stocării, producţiei şi tehnologiilor energetice ecologice.

Turcia, care dispune de puţine surse proprii de gaz, dar care are o infrastructură extinsă de import de gaz lichefiat, îşi propune să fie un furnizor alternativ pentru pieţele mai mici de gaz din sud-estul Europei.

În acest sens, BOTAŞ a încheiat acorduri importante pentru exportul de gaze naturale şi către alte ţări din regiune, printre care Grecia, Bulgaria şi Ungaria.

Odată cu acordul semnat cu OMV Petrom, angajamentele de export ale BONTAŞ vor ajunge până la 3,3 miliarde de metri cubi, aproape întreaga capacitate a rutei de export din nordul ţării, despre care Ankara spune că ar putea fi dublată cu ajutorul unor investiţii din partea vecinilor săi europeni.

OMV Petrom are 37,2 mld. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 51,15% de austriecii de la OMV, în timp ce statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7% din capitalul social. Acţiunile SNP se tranzacţionează în creştere cu 35% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 1,24 mld. lei, arată datele BVB.

Pentru prima jumătate a acestui an, Petrom a anunţat un profit net de 944 mil. lei, în scădere cu 80% faţă de cel de 4,6 mld. lei din S1/2022, după ce vânzările au scăzut cu 30%, la 17,8 mld. lei. În T2/2023, compania a raportat pierderi de 537 mil. lei, comparativ cu un rezultat net de 2,9 miliarde de lei în aceeaşi perioadă din 2022, în special pe fondul taxelor pe solidaritate solicitate de coaliţia PSD-PNL marilor companii din energie. Profitul înainte de contribuţia pe solidaritate pe ţiţeiul rafinat (1,9 mld. lei) şi de impozitare a fost de 1,7 mld. lei în T2/2023, faţă de 3,4 mld. lei în T2/2022.

 
 
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24