Burse - Fonduri mutuale

Temperaturile ridicate au urcat afacerile la Bermas Suceava

01.08.2007, 18:48 23

Producatorul local de bere Bermas Suceava (BRM) a raportat dupa primele sase luni ale acestui an afaceri de 3,56 mil. euro (11,78 mil. lei), in urcare cu 17% (in euro) fata de aceeasi perioada a anului trecut. Profitul a inregistrat si el un avans important, urcand la 0,43 mil. euro (1,42 mil. lei), cu 37% (in euro) peste nivelul inregistrat in aceeasi perioada a lui 2006. In lei, profitul Bermas a crescut cu 25%.
Reprezentantii companiei spun ca atat veniturile cat si profitul prognozat pentru acest an vor fi depasite. Pentru 2007 Bermas si-a propus o cifra de afaceri de 8,78 mil. euro (29 mil. lei) si un rezultat net de 1,21 mil. euro (4 mil. lei).
"Rezultatele sunt bune. Noi realizam cea mai mare parte din venituri in trimestrele II si III, in restul perioadei ne ocupam in special de mentenanta, iar rezultatele sunt mai slabe", spune Constantin Gatej, directorul general si presedintele Bermas Suceava.
Bermas are in curs de derulare un proces de modernizare a capacitatilor de productie, pentru acest an sumele alocate pentru investitii fiind de 2,5 mil. lei. Fondurile vor proveni din capitalizarea profitului din 2006. Compania are in desfasurare o majorare de capital, prin care s-a acordat actionarilor circa o actiune gratuita la 10 detinute, dupa ce o parte din profitul din 2005, 1,29 mil. lei, a fost incorporata in capitalul companiei. Bermas a acordat anul acesta actionarilor dividende in valoare de 2,43 mil. lei, echivalentul a 0,14 lei/actiune.
"Compania isi va pastra politica de a veni cu o majorare de capital in fiecare an, si va acorda in continuare dividende", spune Elena Anisoi, contabil-sef si membru in Consiliul de Administratie al Bermas.
Bermas este detinuta de doua Asociatii ale Salariatilor care cumulat au peste 50% din actiuni. Reprezentantii producatorului de bere spun ca nu au primit o oferta ferma din partea unui investitor strategic si ca angajatii sunt multumiti cu participatia in cadrul companiei, atat timp cate ceasta le aduce beneficii.
Alti actionari ai Bermas sunt SIF Banat-Crisana cu o detinere de peste 5% din capitalul social si fondul inchis STK Emergent, cu 7% din actiuni, inainte de inregistrarea noilor actiuni rezultate in urma majorarii de capital.
Compania este un producator de talie medie care are o capacitate de productie de circa 300.000 de hectolitri, conform rezprezentantilor Bermas. Societatea are desfacere in special pe zona Moldovei, avand in portofoliu marci ca Suceava, Caliman sau Bermas Pills. Bermas intentioneaza sa isi diversifice portofoliul de marci, dar reprezentantii acesteia spun ca in piata berii concurenta este din ce in ce mai acerba. De altfel, directorul general intentioneaza sa faca demersuri pe langa autoritati in vederea diminuarii accizei platite de companie, conform noilor reglementari.
"Suntem singurul producator din tara care ne apropiem de limita de 200.000 de hectolitri. Daca ne raportam la aceasta marime, urmatorul producator are o capacitate de 1 mil. hectolitri. De aceea vom face demersuri in vederea diminuarii accizei. In tarile din Uniunea Europeana producatorii locali, cu traditie, sunt sprijinti in acest sens", spune Gatej.
Numai pe primele sase luni ale acestui an compania a platit accize in valoare de 3,5 mil. de lei, peste 1 mil. euro.
Conform noului Cod fiscal, accizele armonizate in cazul producatorilor de bere sunt de 0,43 euro/hectolitru/grad plato pentru producatorii cu o capacitate de pana la 200.000 de hectolitri si de 0,748 euro pentru cei care depasesc aceasta cantitate.
Actiunile Bermas au crescut in acest an cu 157%, ultimul pret de tranzactionare fiind de 4,2 lei/actiune. Capitalizarea companiei este de circa 28 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO