Burse - Fonduri mutuale

Tender isi extinde investitiile din Serbia

27.06.2008, 19:45 36

Omul de afaceri Ovidiu Tender, care detine compania de prospectiuni geologice Prospectiuni Bucuresti si producatorul de utilaje energetice Vulcan, este interesat de achizitia producatorul sarb de utilaj greu MK 14 Octombrie si intentioneaza sa investeasca peste 20 mil. euro intr-o fabrica de medicamente.
Investitiile preconizate pentru inceperea activitatii fabricii sunt prognozate de conducerea societatii la 10,4 mil. euro, iar datoriile companiei se ridica in prezent la 35 mil. euro. MK 14 Octombrie are aproape 2.000 de angajati si activeaza pe 12 segmente diverse, din care cele mai importante sunt cele care se adreseaza pietei de constructii si energetice.
"Cu echipamentele pe care le detine acum, compania poate produce circa 1.500 de masini anual, care transformate in cifre ar fi vreo 300 mil. euro", spune Ovidiu Tender.
Negocierile cu statul sunt deocamdata oprite din cauza faptului ca in aceasta perioada urmeaza sa fie ales un nou guvern sarb. "Inainte de luna septembrie nu vad sa fie reluate negocierile cu statul sarb. Insa faptul ca am fost acceptati la discutii pentru privatizarea companiei este un semnal pozitiv", a precizat Tender.
"Vreau sa creez un centru balcanic de incheiere a utilajelor pentru constructii, care nu exista in acest moment. Numai daca luam piata romaneasca, potentialul este unul enorm, pentru ca in acest moment cea mai mare parte a echipamentelor achizitionate de companiile romanesti sunt sub marci straine", spune Tender.
Producatorul sarb de utilaj greu a inceput anul acesta sa faca afaceri si cu Vulcan Bucuresti. Tender considera ca piata sarba este una cu potential ridicat in acest moment, iar afacerile pornite acum vor inregistra aici o crestere exploziva in urmatorii 5-7 ani.
"Istoria se repeta, in sensul ca sarbii se confrunta cu instabilitate politica si statul are peste 3.000 de societati de privatizat. Din aceasta cauza, cei mai multi investitori nu sunt sprijiniti de stat si cei care vin aici vin cu banii lor. Ca urmare, este o cerere mica si o oferta foarte mare si generoasa. Cred ca in urmatorii 5-7 ani afacerile dezvoltate aici vor exploda. Sunt aproape de a se alatura Uniunii Europene, pentru ca guvernul este unul proeuropean", a precizat Ovidiu Tender.
Tender a cumparat anul trecut pachetul majoritar de actiuni al producatorului sarb de medicamente Fampharma din Krusevac, cu 2,5 mil. euro, si pana in prezent a investit inca 6 mil. euro pentru punerea in functiune a segmentului de dezinfectanti cu o capacitate de 500 de tone anual. Planurile de dezvoltare la Fampharma, care produce si suplimente alimentare, includ o investitie de 20-30 mil. euro pentru o noua fabrica cu o capacitate estimata la 5-6 miliarde de tablete anual, construita pe un teren cumparat recent de Tender in suprafata de 6,5 hectare in aceeasi localitate.
Omul de afaceri mai este interesat de achizitionarea in Serbia a unor distribuitori si farmacii pentru dezvoltarea acestui segment de activitate si a infiintat recent o societate de turism care sa gestioneze un hotel cumparat anul acesta.
Grupul Tender mai detine in Serbia si 49,8% din statiunea balneara Balnea Vrujci, precum si o fabrica de fermentare a tutunului la NIS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO