Burse - Fonduri mutuale

TeraPlast Bistriţa încheie T1/2023 cu afaceri de 147 mil. lei, faţă de 171 mil. lei în primele luni din 2022, şi trece pe pierderi de 2,6 mil. lei de la un profit net de 6,9 mil. lei

TeraPlast Bistriţa încheie T1/2023 cu afaceri de 147...

Autor: Liviu Popescu

25.04.2023, 18:48 2548

Producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (simbol bursier TRP), companie listată pe segmentul principal al BVB, a înregistrat afaceri de 147 milioane de lei în primul trimestru din 2023, comparativ cu 171 mil. lei în T1/2022, şi a trecut pe pierderi de 2,6 mil. lei de la un rezultat pozitiv de 6,9 mil. lei. Cheltuielile cu dobânzile au urcat de la 1 mil. lei la 3,3 mil. lei, ceea ce pus presiune pe rezultatul financiar şi prin urmare pe cel net.

“Luna martie 2023 înregistrează o revigorare a activităţii prin comparaţie cu primele două luni ale anului curent. Conducerea companiei îşi menţine estimările cu privire la cifrele de buget la nivel de grup prezentate acţionarilor pentru întregul an 2023”, se arată în raportul publicat marţi seară la BVB.

Compania menţionează în raportul publicat la BVB că cifra de afaceri a scăzut pe fondul reducerii volumelor. EBITDA s-a diminuat cu 42% la 9 mil. lei “dar marjele sunt în îmbunătăţire faţă de finalul anului trecut”.

„În primul trimestru din acest an, ca o continuare a abordării din 2022, am căutat un echilibru optim între volume şi marje operaţionale, cote de piaţă şi competitivitate, provocări pe termen scurt şi viziune de dezvoltare pe termen lung. Nu avem performanţele cu care ne-am obişnuit în ultima vreme, dar suntem conştienţi de impactul provenit din ciclicitatea economiei şi de nevoia de timp pentru a operaţionaliza noile investiţii”, spune Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast.

Suntem foarte atenţi la eficientizarea costurilor, însă nu putem anula impactul inflaţiei. Rezultatele primului trimestru sunt în linie cu bugetul prognozat, de aceea evoluţiile pe termen scurt nu ne sperie şi nu ne deraiază de la strategia noastră. Grupul a traversat şi alte perioade mai puţin favorabile, un exemplu este anul 2016, din care a ieşit întărit, adaugă ea.

“Pe măsură ce acest an se va derula, estimăm o stabilizare şi o îmbunătăţire a climatului pieţelor pe care activăm, care se vor traduce în redresarea volumelor de vânzări şi îmbunătăţirea marjelor operaţionale”

Divizia Instalaţii & Reciclare, care generează aproape 70% din cifra de afaceri consolidată (102 milioane lei) a avut un start lent la început de an, iar accelerarea semnificativă a comenzilor este aşteptată începând din trimestrul 3.

Sectorul construcţiilor cunoaşte evoluţii mixte, cu subperformanţe pe segmentul rezidenţial şi al infrastructurii de apă şi canal. Marile proiecte de infrastructură de transport sunt cele care beneficiază momentan de finanţare, însă acestea au un impact neglijabil asupra afacerilor Grupului.

“Un efect pozitiv ca urmare a derulării proiectelor din PNRR şi Programul „Anghel Saligny” este previzibil din trimestrul 3/2023, pe măsură ce mai multe proiecte vor trece prin licitaţii şi se va accelera execuţia în contextul în care anul 2024 este un an electoral”, potrivit TRP.

„Prin planurile noastre de investiţii care implică diversificare şi eficientizare, căutăm să oferim performanţe solide pe termen lung. Nu lăsăm rezultatele de moment să ne descurajeze mai ales că ne raportăm la perioade succesive de recorduri”, spune Alexandru Stânean, director general al TeraPlast.

Vizăm un mix bun de activitate pe mai multe pieţe care să ofere oportunităţi viitoare şi în acelaşi timp să reducă dependenţa grupului doar de anumite segmente ce pot suferi şocuri temporare. Avem un business solid care se poate adapta la sincope de moment şi o echipă managerială care a mai trecut cu succes prin perioade dificile, prin urmare ştie ce are de făcut.

“Extindem business-ul, îi creştem amprenta geografică, analizăm inclusiv operaţiuni M&A, pentru a genera valoare adăugată pe termen lung, un lucru care ştiu că este dorit şi de acţionarii noştri, rămaşi alături de noi chiar şi atunci când, la o privire superficială, cifrele par nefavorabile.

Grupul TeraPlast are planificate în acest an investiţii în valoare de 120 milioane de lei care se adaugă celor de aproape 400 milioane de lei din ultimii 5 ani. Pentru proiectul noii fabrici de folii stretch s-a intrat în faza de construcţie efectivă a clădirii, iar prima linie de producţie a fost deja comandată. Construcţia noii centrale fotovoltaice, în valoare de 19 milioane de lei, încă aşteaptă aprobarea finanţării prin PNRR, iar acordul va fi urmat de o implementare accelerată a proiectului.

TeraPlast are 2,2 mld. lei capitalizare iar în 2023 acţiunile au plus 12% pe o bursă în creştere cu 6,8%. Compania este controlată în proporţie de 46,8% de omul de afaceri Dorel Goia. Din acţionariat fac parte şi fonduri de pensii private Pilon II.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO