Burse - Fonduri mutuale

Terenurile uzinei Timpuri Noi au fost reevaluate in scadere, la 82,5 mil. euro

06.06.2008, 20:47 27

Producatorul de motoare si turbine Timpuri Noi (TIMP) si-a reevaluat recent activele, cladiri si terenuri, in urma procesului rezultand un plus de 315,3 mil. lei (87 mil. euro), valoarea totala a acestora ridicandu-se in prezent la 345,2 mil. lei (95,3 mil. euro).
Ultima tranzactie cu actiunile Timpuri Noi s-a derulat la pretul de 34,5 lei/actiune, nivel la care compania valoreaza pe Bursa 29 mil. euro.
"Terenul a fost evaluat la un pret de 1.500 de euro pe metru patrat. Deocamdata asteptam vremuri mai bune pentru ca piata imobiliara trece printr-o perioada mai proasta si nu mai sunt cumparatori. Imobilele nu au mai fost reevaluate din 1994. Eram obligati sa facem reevaluarea pentru ca in caz contrar plateam un impozit mult mai mare, de 10%, in loc de 1% sau cat se plateste in mod normal", spune Adrian Breazu, presedintele Timpuri Noi.
Compania a scos anul trecut la vanzare terenul de 5,5 hectare situat in apropierea pietei Unirii din Capitala la un pret de 2.000 de euro pe metrul patrat, nivel la care valoarea acestuia ar fi depasit 100 mil. euro. Conducerea societatii a respins toate ofertele pentru teren, pe motiv ca acestea nu indeplineau toate conditiile solicitate de companie, printre care o scrisoare de garantie bancara pentru participarea la licitatie de 10 mil. euro, conducerea societatii fiind imputernicita sa negocieze direct vanzarea terenului. In prezent, terenul Timpuri Noi valoreaza, potrivit evaluatorilor, 82,5 mil. euro.
Actionarii Timpuri Noi au aprobat luna trecuta contractarea unor credite in valoare de pana la 20 mil. euro destinate acoperirii datoriilor la bugetul de stat, a procesului de relocare in judetul Ilfov si restructurare a personalului. La sfarsitul lui 2006 (data ultimei raportari disponibile), compania avea datorii totale de circa 25 mil. lei (7 mil. euro).
"Am prevazut de principiu o suma mai mare de credite in cazul in care vom avea nevoie, pentru ca aprobarea lor in adunarea generala dureaza. In prezent se construieste la noua locatie. Noi speram ca procesul de relocare sa fie finalizat in acest an, dar constructia a durat mai mult decat ne asteptam noi. Am estimat costurile cu relocarea la 15 mil. euro intr-un interval de trei ani", a precizat Breazu.
El spune ca din creditele de 20 mill. euro aprobate de actionari, compania a contractat pana in prezent cate 5 mil. euro aferente anului curent si anului 2007.
Compania a prevazut si in bugetul de anul trecut inregistrarea de pierderi, estimand ca va reveni pe profit din activitatea de exploatare dupa finalizarea procesului de relocare.
In uzina mai lucreaza in prezent circa 370 de oameni, dupa ce in ultima perioada 50 de salariati au parasit compania ca urmare a procesului de restructurare.
Firma produce motoare, turbine, diverse utilaje, precum si piese de schimb. Asociatia Salariatilor Timpuri Noi Bucuresti a achizitionat, in 2003, de la fosta Autoritate pentru Privatizare, pachetul majoritar de actiuni al firmei (69,9%) pentru 1,1 mil. euro. In prezent, salariatii controleaza 73,6% din actiunile companiei, iar SIF Muntenia detine un pachet de aproape 22% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO