Burse - Fonduri mutuale

Topul pieţelor la început de an: bursele europene sunt pe val, cea de la Bucureşti încă nu s-a dezmorţit

Topul pieţelor la început de an: bursele europene sunt...

Autor: Adrian Cojocar

19.01.2014, 20:46 1102

În timp ce bursa românească a ră­mas aproape pe loc de la înce­putul anului, bursa din Grecia a urcat cu 10,7% în aceas­tă pe­rioa­dă, iar bursa din Bul­garia a adus un câştig de 7,8%, acestea fiind de altfel şi cele mai mari creşteri con­sem­nate în rândul burselor la nivel mondial.

În topul creşterilor se mai află şi bursa din Portugalia (7,2%), Austria (6,2%), Spania (6,1%) şi cea din Italia, cu un avans de 5,7% în prima jumătate a lunii ianuarie.

Anul trecut bursa de la Bucureşti a fost una dintre bursele fruntaşe la nivel mon­dial, creşterea de 26,1% a indicelui BET poziţionând-o pe locul 14 din aproa­pe 80 de burse. În debutul anului creş­teri importante au avut loc doar pe ac­ţiunile puţin lichide de la bursă, care nu fac parte din compoziţia indicelui BET. Tot mai mulţi investitori pariază în prezent pe revenirea burselor europene care au trecut în perioada 2010 – 2012 printr-o recesiune pre­lun­gită, iar pieţele de acţiuni au fost umbrite în anii trecuţi de temerile privind nivelurile mari ale datoriilor guvernamentale, în special în rândul ţărilor de la periferia zonei euro.

Primele de risc la obligaţiunile gu­ver­namentale ale Spaniei, Italiei şi Por­tu­galiei au înregistrat scăderi semni­fi­ca­tive în ultimele luni, semn că in­vestitorii au dat uitării criza datoriilor din zona euro, iar sentimentul lor faţă de aceste state a continuat să se îmbună­tăţească în debutul anului. Ca urmare şi dobân­zile la care se împru­mută aceste state au scăzut considerabil.

Spre exemplu, prima de risc a Por­tu­galiei reflectată de CDS-uri (costul asigurării contra riscului de default - n.red.) a coborât în prezent la 270 de puncte de bază (2,7%), faţă de 352 puncte de bază (3,5%) cât era la finele anului 2013. În aceeaşi perioadă prima de risc a Spaniei s-a diminuat de la 157 de puncte de bază la 125 de puncte de bază, iar în cazul Italiei a coborât de la 168 de puncte de bază la 147 puncte de bază.

Avansuri importante au mai con­sem­nat în acest debut de an şi bursele din Qatar (6,7%), Dubai (6,2%) şi Pakistan (5,9%).

La polul opus cele mai mari pieţe emer­gente au continuat declinul în prima jumătate a lunii ianuarie, cea mai afectată fiind bursa din China, care a scă­zut cu 4,4%, în topul corecţiilor mai aflându-se şi Japonia (-3%), Rusia (-2,9%), Coreea de Sud (-2,9%) şi Bra­zilia (-2,5%).

Cele mai multe burse emergente au înre­gistrat scăderi semnificative anul trecut, deşi a fost unul dintre cei mai buni ani pentru bursele internaţionale, în condiţiile în care investitorii se tem că pe fondul reducerii banilor ieftini pom­paţi de Fed (banca centrală a SUA) pe pieţe, capitalurile speculative vor părăsi bursele emergente. În plus materiile prime de bază, precum oţel, cauciuc, alu­miniu, cupru, aur şi argint, pe care eco­nomiile acestor state se bazează, s-au ieftinit puternic anul trecut.

Bursele din regiunea Europei Centrale şi de Est au înregistrat evoluţii mixte în acest an, cea din Bulgaria şi Ungaria urcând cu 7,8% şi respectiv 4,6%, în timp ce bursa din Slovacia şi cea din Polonia au pierdut 1,9% şi res­pec­tiv 0,2%. Bursa din Ucraina a con­semnat o stagnare, iar bursa din Turica a cunoscut o creştere similară cu cea a bursei din Bucureşti, de 0,5%.

Bursa din Bulgaria este „vedeta“ regiunii, anul trecut principalul indice al pieţei, Sofix, aducând un câştig de 42,3%, care a plasat-o pe locul şapte în topul creşterilor la nivel mondial.

Bursa din Germania, care a marcat anul trecut printre cele mai mari creşteri la nivel mondial, avansând cu 25,5%, s-a pierdut în pluton în acest debut de an, cu o creştere de 1,9%. In­di­cele german DAX a atins săptă­mâna tre­cută un nou maxim istoric, depăşind pentru prima dată pragul de 9.700 de puncte.

Bursele din Franţa şi Marea Bri­ta­nie au avut evoluţii modeste, crescând cu 0,8% şi respectiv 1,1%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO