Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica: Estimam o crestere anuala de 2,7% a consumului de energie pana in 2015

Transelectrica: Estimam o crestere anuala de 2,7% a consumului de energie pana in 2015

Click pentru imaginea marita

26.10.2006, 19:02 38

Compania nationala de transport al energiei electrice Transelectrica estimeaza o crestere medie anuala de 2,7% a consumului de energie din Romania pana in 2015, conform lui Razvan Purdila, directorul de strategie al companiei.
Veniturile din transportul energiei reprezinta cea mai importanta sursa de venituri pentru companie, cu o contributie de circa 38% in venituri, conform declaratiilor oficialilor companiei de la intalnirea cu analistii de la Bursa. Circa doua treimi din energia consumata pe piata interna este transportata de companie.
In primul semestru al anului, consumul de energie din Romania a crescut cu circa 6%, Oficialii companiei isi bazeaza estimarile pe cresterea PIB combinata cu o imbunatatire a eficientei energetice. In primul semestru, PIB a crescut cu 7,4%.
Veniturile Transelectrica mai provin in proportie de 34% din serviciile de sistem (operarea sistemului energetic national) si de 26% din operarea pietei de echilibrare (obligatorie pentru producatori, transportatori si furnizori pentru echilibrarea productiei de energie cu consumul).
Compania estimeaza pentru finalul anului un profit brut neconsolidat de 200 de milioane de lei (circa 56 mil. euro), in crestere cu 92% fata de profitul brut neconsolidat obtinut anul trecut. Bugetul companiei prevedea un profit de 58 de milioane de lei (16,4 mil. euro).
In 2005, Transelectrica a obtinut, conform prospectului ofertei publice prin care s-a listat pe Bursa, un profit brut de 104,7 milioane de lei (29 milioane de euro) si un profit net de 82,4 milioane de lei. Activitatea companiei reprezinta un monopol natural, astfel ca tarifele practicate sunt reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei.
Tariful de transport este astfel stabilit incat sa permita o rentabilitate de 6,5% a activelor folosite pentru transportul energiei. Reprezentantii Transelectrica spun ca tarifele practicate sunt in prezent ca marime undeva la mijlocul clasamentului tarilor europene.
Rezultatele financiare consolidate ale companiei, in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS), care includ si activitatea a trei dintre filialele companiei (Smart, Teletrans si Icemenerg), ar putea indica un profit mai mare, la fel cum s-a intamplat si cu rezultatele de pe prima jumatate a anului.
"Tot ce pot sa spun este ca profitul consolidat va fi mai mare", a declarat Razvan Purdila la intalnirea cu analistii de la Bursa.
Dupa primele sase luni, Transelectrica a anuntat un profit net neconsolidat de 31 de milioane de euro, in timp ce rezultatele financiare consolidate indicau un profit net de 43,6 mil. euro.
Diferenta dintre profitul consolidat si cel neconsolidat provine in principal din diferentele dintre cele doua sisteme de contabilitate. Conform reprezentantilor Transelectrica, cele trei filiale contribuie cu circa 2% din cifra de afaceri si cu circa 5% din profit la rezultatele consolidate ale grupului.
Actiunile companiei au fost suspendate ieri de la tranzactionare din cauza desfasurarii Adunarii Generale a Actionarilor. Ultimul pret de tranzactionare a actiunilor Transelectrica a fost de 31,8 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei fiind de 660 de milioane de euro.
Transelectrica s-a listat pe Bursa la finalul lunii august, dubland banii investitorilor care au cumparat actiuni in oferta publica de vanzare la un pret de 16,8 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO