Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica vrea sa arunce mai multe actiuni pe Bursa

Transelectrica vrea sa arunce mai multe actiuni pe Bursa

Stelian Gal, directorul general al companiei

30.08.2007, 17:59 16

Compania nationala de transport al energiei electrice Transelectrica intentioneaza sa mareasca pachetul pus la dispozitia investitorilor, a declarat ieri Stelian Gal, directorul general al companiei. In prezent, pe Bursa se tranzactioneaza 10% din actiunile societatii.
"Am primit semnale ca lipsa de lichiditate este o problema si cautam solutii pentru acest lucru. Acum, 30% din companie nu se mai afla in proprietatea statului. Sporirea lichiditatii este in faza de proiect, dar aceasta nu poate sa treaca de 49% pentru ca statul va ramane actionar majoritar", a spus oficialul companiei.
Prezent la aniversarea unui an de la listarea Transelectrica, ministrul finantelor Varujan Vosganian a declarat ca primul an pe Bursa al companiei a fost un real succes.
"Evolutia la Bursa a Transelectrica arata ca nu este importanta natura prorietatii, ci calitatea managementului", a spus Vosganian.
Transelectrica a fost prima companie listata de stat la Bursa, cu 10% din actiuni, in cadrul unei strategii care prevede vanzarea de participatii minoritare la mai multe firme, printre care Transgaz, Romgaz, Nuclearelectrica si Hidroelectrica.
Oficialii companiei au mai anuntat ieri ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a autorizat Transelectrica sa infiinteze o statie de 400 kV, in localitatea Nadab din nord-vestul Romaniei, langa orasul Chisineu-Cris.
Potrivit Transelectrica, realizarea statiei va reduce pierderi de putere si energie pe ansamblul sistemului energetic national cu 3 MW.
Investitia va fi finantata printr-un credit sindicalizat, contractat de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Raiffeisen Bank, precum si din sursele proprii Transelectrica.
Proiectul de realizare a statiei face parte din planul de investitii al Transelectrica pentru acest an. Compania a anuntat ca va investi doua miliarde de euro pana in 2020, pentru modernizarea si dezvoltarea retelei.
Compania va utiliza pentru finantarea investitiilor fonduri de 1,45 mld. euro provenind din tarifele de transport pe care le percepe si 400 mil. euro din taxa de racordare la retea.
Transelectrica intentioneaza sa rectifice in urcare estimarile privind veniturile totale si profitul brut pentru anul 2007, desi in primul semestru a raportat rezultate in scadere.
Bugetul rectificat al firmei pentru anul 2007 se refera la venituri totale de 2,57 mld. lei, in crestere cu 2% fata de nivelul prognozat anterior, in timp ce profitul brut rectificat, de 75 mil. lei, este mai mare cu 7% fata de castigul anticipat initial.
Compania a inregistrat in primul semestru al anului o injumatatire a profitului net, la 54,5 mil. lei (16,3 mil. euro), in timp ce veniturile totale s-au redus cu 5,8%, la 1,08 mld. lei (325 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO