Burse - Fonduri mutuale

Transfer de 32 mil. lei pe bursă cu bondurile Primăriei Capitalei

Obligaţiunile au fost emise pentru a plăti eurobondurile ce au finanţat construirea pasajului Basarab

Obligaţiunile au fost emise pentru a plăti eurobondurile ce au finanţat construirea pasajului Basarab

Autor: Roxana Pricop

15.10.2015, 08:00 754
Un pachet de 3.155 de obligaţiuni ale Primăriei Bucureştiului cu scadenţa în 2018 (simbol bursieri PMB18) a fost transferat miercuri pe bursă contra sumei de 32 milioane de lei (7,2 mil. euro). Astfel rulajul pieţei de obligaţiuni a depăşit ieri tranzacţiile cu acţiuni care au fost în valoare de 3,7 milioane de euro, potrivit datelor disponibile la ora 17:00.

Mare parte din transfer (3.000 de titluri) a fost derulat prin intermediul unei tranzacţii negociate de tip „deal“, iar restul titlurilor au fost vândute pe piaţa principală, tot printr-o singură tranzacţie.

Aceste obligaţiuni sunt recom­pensate cu o dobândă fixă de 2,8% pe an. Primul cupon aferent obligaţiunilor PMB18 va fi plătit de primărie pe 12 aprilie 2016.

Primăria Bucu­reştiu­lui a listat pe 4 mai la bursa din Bucureşti obli­gaţiuni în valoare totală de 2,2 miliarde de lei pentru a refinanţa obligaţiunile în euro emise în 2005 şi care au ajuns la maturitate în luna iunie. Emisiunea a fost stru­c­tu­rată pe patru maturităţi de

3 ani, 5 ani, 7 ani şi 10 ani. Dobânda porneşte de la 2,8% (3 ani) şi ajunge la 5,1% pentru maturitatea de 10 ani. Dobânda medie este de 3,98% pe an, valoare fixă.

Vânzarea obligaţiunilor Bucureşti s-a derulat sub forma unui plasament privat, intermediat de consorţiul format din Raiffeisen Bank, BT Securities şi Nomura. Astfel că principalii cum­părători au fost băncile, BERD, fondurile de pensii private şi fondurile de investiţii. Banca Euro­peană pentru Recon­strucţie şi Dezvoltare (BERD), printre cei mai mari investitori institu­ţionali străini din Ro­mânia, a investit 333 de milioane de lei în bon­durile Bucureşti, luând o cotă de 15% din întreaga emisiune.

Consultanţii se aşteaptă ca obligaţiunile Bucureşti cu maturităţi reduse să fie cele mai lichide, având în vedere că titlurile cu maturitatea de zece ani sunt remunerate cu un randament generos de 5,1% pe an, la care puţini investitori vor dori să renunţe.