Burse - Fonduri mutuale

Transgaz investeste 18 mil. euro in echipamente

22.08.2008, 20:04 24

Transgaz Medias, compania nationala de transport al gazelor naturale, intentioneaza sa investeasca 65 de milioane de lei, (18,4 milioane de euro) fara TVA, in achizitia de echipamente SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition), pentru transmiterea de date si supravegherea centralizata a sistemului national de transport. Transgaz va achizitiona sistemul SCADA prin negociere, la 23 septembrie, se arata intr-un anunt al companiei.
Investitia va fi sustinuta din sursele proprii ale Transgaz, iar implementarea acesteia este estimata sa dureze doi ani, potrivit Mediafax.
Transgaz va solicita ofertantilor sa ateste ca in ultimii trei ani au livrat sisteme SCADA unor companii din domeniul gazelor sau al petrolului, precum si recomandari de buna executie din partea acestora.
Atribuirea contractului se va desfasura in doua etape. In prima faza, Transgaz va selecta minimum trei si cel mult cinci candidati. In etapa a doua, Transgaz va transmite invitatii de participare tuturor candidatilor preselectati.
Numai candidatii preselectati vor primi caietul de sarcini, iar fiecare dintre acestia, invitat la negocieri, va depune o oferta preliminara, care va constitui punctul de pornire al negocierilor individuale.
Veniturile Transgaz au crescut in primul semestru cu 11,5%, la 564,06 milioane lei (153,7 milioane euro), intrucat compania a transportat o cantitate mai mare de gaze naturale si a majorat tarifele pentru aceste servicii, iar profitul a urcat cu 3,4%, la 143,6 milioane lei.
Compania a inregistrat in prima jumatate a anului o cifra de afaceri de 543 milioane lei (147,09 milioane euro), cu 9,9% mai mare comparativ cu nivelul de 494,2 milioane lei din primele sase luni ale lui 2007. Profitul companiei a urcat cu 3,4%, la 143,6 milioane lei. Transgaz este operatorul sistemului national de transport al gazelor si este detinut de stat, prin Ministerul Economiei si Finantelor.
Compania este implicata in prezent in mai multe proiecte de interconectare printre care se numara realizarea conductei Arad-Szeged, care va uni sistemele de transport ale Romaniei cu cel al Ungariei, precum si realizarea gazoductului Nabucco, proiect care ar urma sa reduca dependenta europeana, implicit a Romaniei, fata de importurile de gaze din Rusia. Cel mai avansat proiect este cel de interconectare cu Ungaria, conducta Arad-Szeged urmand sa devina functionala in 2010. Investitiile Transgaz in acest proiect se ridica la aproximativ 38 de milioane de euro, valoarea totala a conductei fiind estimata la 73 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO