Burse - Fonduri mutuale

Transgaz mizeaza pe venituri si profit in crestere cu 20%

27.02.2008, 19:53 18

Veniturile companiei sunt asteptate sa se majoreze in aceeasi perioada cu 19,8%, pana la aproximativ 1.275 mil. lei (364,3 mil. euro).
Conducerea companiei spune ca profitul pe 2008 al Transgaz ar putea fi mai mare decat cel bugetat, in conditiile in care la realizarea lui a fost luat in calcul un curs mediu al dolarului de 2,24 lei si de 3,28 lei pentru un euro. Aceasta deoarece cea mai mare parte a profitului inregistrat de companie vine din contractele incheiate in valuta, iar contributia cea mai mare este cea a contractelor in dolari.
Spre exemplu, desi veniturile din activitatea de tranzit a Transgaz au avut o pondere de numai 20% in totalul celor realizate anul trecut, acestea cu contribuit cu circa 54% la realizarea profitului companiei.
Transgaz are incheiate doua contracte in dolari cu Gazprom Export, unul cu scadenta in 2011 si altul in 2023, respectiv un alt contract in euro incheiat pana in 2011 cu Bulgargaz, ambele privind tranzitul pe teritoriul Romaniei.
"Ne asteptam ca ponderea profitului aferent activitatii de tranzit sa se mentina anul acesta la un nivel relativ constant, avand in vedere ca in 2008 previzionam recuperarea unor cheltuieli de anul trecut cu redeventa", spune Radu Moldovan, directorul economic al Transgaz.
Compania plateste anual statului o redeventa aferenta activelor concesionate, care a fost majorata incepand cu luna octombrie a anului trecut de la 5% la 10% din veniturile realizate din activitatea de transport. Activitatea de tranzit nu este supusa reglementarilor Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), astfel ca eventualele castiguri sau pierderi inregistrate din aceasta activitate nu vor fi luate in calcul la realizarile anului viitor, ca in cazul activitatii de transport intern.
"Veniturile in valuta din activitatea de tranzit sunt compensate intr-o oarecare masura de creditele in valuta contractate de companie. Este un hedging natural, dar la nivelul a circa 30% din venituri", a precizat Radu Moldovan.
Pentru acest an, Transgaz si-a planificat investitii in valoare de 587,2 mil. lei (circa 167 mil. euro), suma dubla fata de cea inregistrata anul trecut, de 240,4 mil. lei (68,6 mil. euro). O parte din investitii vor fi finantate din fondurile stranse de companie prin oferta publica initiala de vanzare de actiuni pe Bursa derulata anul trecut, in valoare de 64 mil. euro.
Transgaz va achizitiona incepand cu acest an 300 mil. de metri cubi de gaze naturale, efort investitional estimat la circa 153,6 mil. lei (43,8 mil. euro), volum destinat compensarii consumului din reteaua nationala, in cazul in care consumatorii le depasesc pe cele contractate. Acestea vor fi insa tarifate la un cost aproape dublu fata de cel normal, pentru a descuraja o astfel de practica.
Actiunile Transgaz au castigat ieri 2,3%, ultima tranzactie cu acestea perfectandu-se la un pret de 259,9 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea companiei este de 840 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO