Burse - Fonduri mutuale

Trif, Carpatica Invest: Nu ma astept sa avem cresteri agresive in aprilie

02.04.2008, 17:09 17

Bursa a inceput cu dreptul luna aprilie, inregistrand cresteri usoare ale principalilor indici, chiar daca lichiditatea a fost in continuare scazuta.
Indicele general al pietei care include toate companiile din piata, BET-C, s-a apreciat ieri cu 1,2%, depasind astfel pragul de 5.000 de puncte sub care scazuse saptamana trecuta. BET, indicele celor mai lichide zece companii din piata, a cunoscut si el o crestere de 1,2%. SIF-urile au fost cele mai avantajate de aprecierile de pe Bursa, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, crescand cu aproximativ 1,6%.
"La sfarsitul lunii trecute au scazut in primul rand actiunile incluse in indicele ROTX, demonstrand astfel faptul ca exista investitori cu pozitii deschise pe pietele futures inter-nationale, scaderi care au antrenat dupa ele toata piata. Sunt surprins totusi ca nu am avut o revenire semnificativa in martie, insa volumele mari aparute pe parcursul lunii ne spun ca suntem inca intr-o perioada de acumulare", spune Marius Trif, directorul general al Carpatica Invest. Piata a inregistrat ieri o lichiditate totala de 5,9 milioane de euro (circa 22 milioane de lei), dintre care 5,2 milioane de euro (19,2 milioane de lei) au reprezentat tranzactiile cu actiuni de la Bursa, restul fiind rulajul atins de piata electronica RASDAQ.
"Preturile vor merge in sus in continuare. Nu ma astept sa avem parte de cresteri agresive, ci asezate, de maxim 3%. Avem parte de un an diferit fata de cei trecuti, cu scaderi la inceputul anului, ceea ce ne poate face sa credem ca vom vedea o vara cu preturi mai mari", spune Trif.
Cele mai mari aprecieri de la Bursa au fost atinse ieri de companiile farmaceutice. Astfel, Biofarm Bucuresti (BIO) a inregistrat un avans de 6,1%, pe fondul unui rulaj de circa 0,23 milioane de euro (0,8 milioane de lei), in vreme ce actiunile Antibiotice Iasi (ATB) au crescut si ele cu 5,9%, pe fondul unei lichiditati de 0,18 milioane de euro (0,7 milioane de lei).
Nici titlurile retailerului de electrocasnice si IT&C Flamingo International (FLA) nu s-au lasat mai prejos ieri, acestea inchizand sedinta cu o crestere de 5,8%.
SIF-urile si titlurile bancilor listate la Bursa, respectiv BRD-SocGen (BRD) si Banca Transilvania (TLV), continua sa fie singurele societati care atrag tranzactii de peste un milion de lei.
Grupul SIF-urilor a atins ieri o lichiditate de 2,2 milioane de euro (8,4 milioane de lei), reprezentand aproape jumatate din totalul tranzactiilor cu actiuni de la Bursa.
Pietele internationale se aflau si ele in crestere spre sfarsitul sedintei de tranzactionare de ieri.
Astfel, indicele austriac ATX se aprecia cu circa 0,8%, indicele francez CAC-40 inregistra o crestere de 1,5%, in vreme ce indicele german DAX atingea o crestere de aproape 1,7%.
In Marea Britanie indicele FTSE 100 crestea si el cu 1%, in vreme ce ultima sedinta din Statele Unite a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE) o apreciere de 0,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO