Burse - Fonduri mutuale

​Turcii de la Azomureş au spart orice record de profit înainte de vânzarea companiei

​Turcii de la Azomureş au spart orice record de profit înainte de vânzarea companiei

Foto: Thomas Dan

Autor: Andrei Chirileasa

16.11.2011, 18:01 1891

Producătorul de îngrăşăminte chimice Azomureş Târgu Mureş (AZO), controlat de investitori turci, a raportat în primele nouă luni ale anului un profit net record de 288 mil. lei (68 mil. euro), de 3,2 ori mai mare decât în perioada similară a lui 2010.

Acesta este de departe cel mai mare profit realizat vreodată de Azomureş, fiind mai mare decât câştigurile cumulate din ultimii patru ani (2007-2010).

Cifra de afaceri a crescut cu 48%, la 1,3 mld. lei (306 mil. euro), susţinută de cererea în creştere şi de preţurile mai mari ale îngrăşămintelor chimice pe pieţele externe.

În trimestrul al treilea, ritmul de creştere a afacerilor a încetinit la 27%, iar vânzările s-au ridicat la 422,6 mil. lei (aproape 100 mil. euro). În schimb, profitul net a crescut de şase ori, la 125 mil. lei (29 mil. euro). Realizarea acestui profit a fost psobilă şi datorită vânzării unor certificate ERU (certificate de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră), din care compania a obţinut 27,7 mil. euro, şi a anulării unor provizioane constituite în anii precedenţi, operaţiune din care compania a câştigat circa 51,8 mil. lei (12,1 mil. euro).

La finalul lunii septembrie, compania avea lichidităţi de 313 mil. lei (72 mil. euro).

Acţionarii turci au anunţat recent că negociază vânzarea companiei către grupul elveţian Ameropa. Anunţul tranzacţiei a determinat o creştere puternică a acţiunilor, care au urcat cu 55% în ultimele două săptămâni şi jumătate, iar capitalizarea companiei a ajuns la 158 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO