Burse - Fonduri mutuale

Un administrator de fonduri aruncă miliarde de dolari pe o achiziţie după ce a pierdut 300 mil. dolari din banii investitorilor

Un administrator de fonduri aruncă miliarde de dolari pe...

Autor: Adrian Cojocar

31.07.2013, 19:25 1108

Americanul William Ackman, managerul fondului de hedging Pershing Square Capital Management, cu active în gestiune de circa 13 miliarde de dolari, a  achiziţionat 9,8% din acţiunile companiei Air Products & Chemicals, pachet evaluat în prezent pe bursă la circa 2,2 miliarde de dolari, potrivit CNBC.

După anunţ, acţiunile companiei specializate în furnizarea de gaze industriale şi produse chimice au urcat cu 3,3% pe bursă şi a ajuns la o capitalizare de 22 miliarde de dolari.

Aceasta este cea mai mare achiziţie realizată vreodată de Ackman şi vine după ce managerul de fond a pierdut în acest an circa 300 mil. dolari din banii investitorilor cu un pariu pe scăderea acţiunilor Herbalife, potrivit Forbes.

Compania, care are o valoare de piaţă de peste 6 miliarde de dolari, se ocupă cu vânzarea suplimentelor alimentare, produse de slăbire şi de îngrijire a pielii.

Ieri, Herbalife, pe care managerul de fond a deschis o poziţie short (pariu pe scăderea acţiunilor) de circa un miliard de dolari, a anunţat rezultate peste aşteptări şi a crescut pe bursă cu peste 8%.

Pariul pe Herbalife a devenit astfel cel mai mare coşmar al managerului de fond, în condiţiile în care numai în acest an titlurile companiei şi-au dublat valoarea.

Ackman a intrat în atenţia publicului în decembrie anul trecut după ce a anunţat că a deschis o mare poziţie de vânzare (short) pe acţiunile Herbalife, companie pe care a numit-o atunci o schemă ponzi şi a indicat că valoarea acţiunilor acesteia ar fi zero. El a spus atunci că orice câştig personal obţinut din pariul pe scăderea acţiunilor Herbalife va fi donat.

Imediat după anunţ acţiunile companiei au pierdut 34% din valoare până la finele anului 2012, pentru ca apoi să înregistreze o creştere explozivă, dublându-şi valoarea pe parcursul acestui an.

CNBC a anunţat astăzi că miliardarul George Soroş, a achiziţionat o mare participaţie în Herbalife, aliniându-şi astfel interesele cu cele ale unui alt miliardar Carl Icahn. Acesta din urmă a apărat în ultimele luni compania de acuzaţiile aduse de William Ackman.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO