Burse - Fonduri mutuale

Unde sunt cumparatorii de alta data?

27.08.2004, 00:00 12

Scaderea generalizata de la nivelul pietei s-a mentinut si ieri, pe un volum insa mai redus decat in sedinta precedenta.
Brokerii spun ca desi scaderea nu este cauzata de informatii negative aparute pe piata s-au putea ca tendinta sa mai contiune. "Scaderea a fost mai accentuata. Trendul acesta ar putea sa fie de durata , insa maxim pentru o luna," a declarat Marcel Margoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Est Invest." Tendinta aceasta de scadere exista inca de acum o saptamana si cred ca in principal se bazeaza pe o apatie a cumparatorilor, in conditiile in care nici volumul nu este foarte ridicat. De aceea cred ca aceasta scadere poate fi considerata normala, nu cred ca putem vorbi despre o scadere cauzata de fenomene grave la nivelul pietei" a adaugat Margoci. Brokerii spun ca in general perioada iulie - august este una de scadere pentru Bursa, iar anul acesta inainte de  ultimele sedinte, preturile nu au inregistrat pierderi cat de cat mai semnificative.
In ultimele sedinte, actiunile SIF au inregistrat pierderi peste scaderea de ansamblu a Bursei. Titlurile SIF au pierdut ieri in medie 1,2%, scaderea indicelui BET - C, care urmareste evolutia actiunilor tuturor companiilor, mai putin pe cele ale SIF - urilot, fiind de 0,6%.
Dintre actiunile SIF, singurele care "au rezistat" scaderilor au fost cele ale SIF Transilvania. Aceste actiuni au fost cotate ieri la inchidere la pretul de 9.050 lei/actiune, acelasi pret de la finele ultimelor doua sedinte. Tranzactiile cu aceste actiuni au totalizat 6,8 miliarde lei. Cele mai tranzactionate actiuni SIF au fost cele ale SIF Oltenia, acestea realizand si cel mai ridicat rulaj de pe piata, cu operatiuni in valoare de 8,1 miliarde lei. Pretul la inchidere a fost de 7.200 lei/actiune, in scadere cu 1,4%.
Pe fondul unei presiuni crescute la vanzare, actiunile Siretul au pierdut ieri  9,3%, inchiderea facandu-se la pretul de 1.850 lei/actiune. Pretul respectiv este foarte apropiat de cel la care actionarii Siretul au dreptul  sa subscrie actiuni in cadrul majorarii de capital care se va derula luna viitoare. Actionarii  inregistrati la 30 august pot subscrie in cadrul majorarii la 1.600 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor de ieri a fost de 1,4 miliarde lei. "Eu cred ca unii din actionarii principali ai Siretul, dupa ce au vazut exact care este situatia financiara a companiei, si-au dat seama ca este mai indicat sa renunte la actiuni, mai ales ca daca ar subscrie in cadrul majorarii, acest lucru ar implica un alt efort financiar, care pe termen scurt nu justifica investitia" a spus Marcel Margoci. Si alti analisti sunt de parere ca o investitie pe termen lung in Siretul este riscanta. "Eu nu cred ca pentru un investitor de portofoliu, o investitie pe termen lung in Siretul este profitabila - iar pe termen scurt si mediu, doar speculativ",a precizat Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision.
Pe pietele externe de capital, in situatia unei scaderi generalizate a pietei, investitorii "se refugiaza" de regula in actiunile companiilor petroliere si in cele ale bancilor. Acest lucru nu se poate spune ca s-a intamplat ca o regula si pe piata de la noi, dar actiunile bancilor s-au mentinut in general in jurul cotatiilor precedente. Iar companiile petroliere, practic doua companii, trebuie analizate strict din punct de vedere al situatiilor concrete in care se gasesc aceste societati.



Piata RASDAQ
Actiunile producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila au atins ieri un nou maxim istoric de 61.500 lei/actiune.
Cotatia medie a titlurilor Braiconf a inregistrat o apreciere de 2%, tranzactiile insa nefiind ridicate. Operatiunile au insumat 320 milioane lei. Braiconf a raportat pe primul semestru o crestere cu 17% atat a profitului, cat si a vanzarilor. Profitul net al companiei a atins 1,1 milioane euro. Reprezentantii Braiconf au spus ca in urmatoarele saptamani se va hotari ce se intampla cu Asociatia Salariatilor, care controleaza compania, dupa ce aceasta va plati ultima rata din contractul de privatizare pentru actiunile pe care le detine.  Braiconf ramane in atentia investitorilor si datorita faptului ca in eventualitatea dizolvarii Asociatiei Salariatilor, ar putea aparea un investitor strategic interesat de preluarea companiei. In prezent, salariatii din Braiconf controleaza 39,9% din actiunile companiei.
Cel mai mare rulaj l-au realizat ieri actiunile producatorului de ulei Argus Constanta. Preturile la care actiunile Argus au fost tranzactionate nu au inregistrat modificari semnificative, cotatia medie inregistrand o scadere usoara de 0,13%. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul maxim al sedintei de 28.000 lei/actiune, egal cu pretul maxim de miercuri. Valoarea tranzactiilor a fost de 914 milioane de lei.
Actiunile companiei Uzinexport Bucuresti au facut obiectul a sapte tranzactii, toate realizate la prteul de 12.500 lei/actiune. Pretul mediu nu a inregistrat modificari fata de cotatia precedenta. Transferurile au totalizat 568 milioane de lei. In prezent, nici un investitor nu detine un pachet majoritar de actiuni la Uzinexport, cel mai important actionar al companiei fiind societatea Uzinexport International SA, raportata cu o participatie de 20%. Un alt actionar semnificativ este fondul de investitii Hyposwiss, care a achizitionat la inceputul anului 8,8% din actiunile Uzinexport.
Pe fondul unei presiuni la cumparare, actiunile producatorului de obiecte sanitare din ceramica Sanex Cluj - Napoca au inregistrat la nivelul cursului mediu o apreciere de 6,8%. Actiunile Sanex au fost tranzactionate la un pret maxim de 4.000 lei/actiune, care de fapt este si maximul ultimului an pentru aceste actiuni. Acest pret a mai fost atins in cursul anului curent de actiunile Sanex. Valoarea tranzactiilor a fost de 357 milioane de lei. Cei mai importanti actionari minoritari ai Sanex sunt doua SSIF - uri, Muntenia si Oltenia, in ultimele luni SIF Oltenia majorandu-si participatia detinuta in cadrul Sanex.  SIF Muntenia detine  8,4% din actiuni, in timp ce SIF Oltenia controleaza 7,2% din capitalul social al companiei. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO