Burse - Fonduri mutuale

Valoarea Metav Business Park a ajuns la 50 mil. euro

24.05.2007, 19:12 220

Metav Bucuresti, societatea care administreaza parcul industrial Metav Business Park din apropierea aeroportului Baneasa, a ajuns la o valoare de piata de 50 mil. euro, dupa ce pe fondul cresterilor din ultima perioada atinsese o capitalizare de 95 mil. euro. Pe parcursul acestui an, actiunile Metav s-au apreciat puternic, inregistrand o crestere de 3,4 ori fata de nivelul de la finele anului precedent.
Activitatea de baza a societatii este cea de inchiriere a spatiilor comerciale si de birouri pe o suprafata de circa 75.000 de metri patrati. Anul trecut, Metav a incheiat contracte pentru 84% din spatiile pe care le gestioneaza.
Compania detinea circa 16,5 hectare de teren in zona aeroportului Baneasa, teren pe care a construit si parcul industrial Metav Business Park.
Contactati de ZF, reprezentantii companiei nu au fost ieri disponibili pentru comentarii.
Valoarea chiriilor a urcat in 2006 la 2,84 milioane de euro, cu 52% peste nivelul aferent anului precedent.
Compania a obtinut in primele trei luni ale acestui an un profit net de circa 3,5 ori mai ridicat comparativ cu perioada similara a anului precedent, de 1,6 milioane de lei (aproximativ 0,5 milioane de euro). Cifra de afaceri a Metav s-a majorat in aceeasi perioada cu aproape 60%, ajungand la 4,8 milioane de lei (1,44 milioane de euro).
Profitul brut realizat de companie anul trecut s-a ridicat la 7,6 milioane de lei (2,1 milioane de euro), de peste patru ori mai ridicat decat cel obtinut in 2005, de 1,4 milioane de lei (0,39 milioane de euro). Actionarii au decis repartizarea profitului de 5 milioane de lei (1,42 milioane de euro) pentru acoperirea pierderilor din anii anteriori, care se ridicau la 9,2 milioane de lei (2,78 milioane de euro).
Pe parcursul anului trecut, valoarea activelor firmei din domeniul imobiliar, care se compun in principal din cladiri si terenuri, s-a majorat cu circa 20%, pana la 103,9 milioane de lei (31,4 milioane de euro) la finele lui 2006.
Compania a investit anul trecut circa 19 milioane de lei (5,4 milioane de euro), pentru finalizarea lucrarilor de modernizare a cladirilor si spatiilor comerciale in vederea inchirierii si a adus un aport de aproape 4,5 milioane de lei (1,2 milioane de euro) la capitalul Ima Metav, companie din domeniul metalurgiei neferoase pe care o controleaza, cu aportul unui cuptor de topire. Investitiile s-au realizat printr-un credit in valoare de 7 milioane de euro contractat de la BRD, acoperit cu gaj pe active din patrimoniul propriu.
Compania s-a divizat la sfarsitul anului trecut, in urma acestui proces fiind infiintata societatea Meteor Investitii Mobiliare, care a preluat o parte din activitatile acesteia precum si pachetul majoritar la Metav Bucuresti.
De asemenea, societatea a primit de la grupul financiar Muntenia, prin cesiune irevocabila, un numar de 295 de actiuni reprezentand 29,5% din capitalul social al Metav Business Park. Pretul cesiunii a fost de 14 lei/actiune, ca urmare, Metav a ajuns la o participatie de 99,5% din capitalul Metav Business Park.
Din actionariatul Metav mai face parte SIF Muntenia, care detine un pachet de 27,78% din actiuni, un alt actionar semnificativ fiiind societatea IBTC, cu o participatie de aproape 8%. Actiunile Metav Bucuresti sunt cotate la categoria a III-a a pietei RASDAQ, ultimul pret la care acestea s-au tranzactionat fiind de 12,5 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO