Burse - Fonduri mutuale

Vara incepe sa-si puna amprenta asupra lichiditatii de la Bursa

16.06.2008, 18:44 15

Bursa a incheiat saptamana trecuta cu o crestere usoara a principalilor indici, insa in continuare pe fondul unui volum si a unor rulaje sub media celor din ultimele luni.
Indicele celor mai lichide companii din piata, BET, a urcat la deschiderea sedintei de vineri cu 0,52%, atingand in jurul orei 10:15 un maxim de crestere de putin peste 1%. BET-ul a inchis insa sedinta de vineri cu o crestere de doar 0,23%, apropiindu-se incet de nivelul de 7.400 de puncte.
BET-C, indicele general al pietei, a deschis ziua de tranzactionare de vineri cu o apreciere de 0,45%, ajungand pana la un maxim al zilei de 0,9%. Dupa acest punct tranzactiile s-au efectual la cotatii in scadere, indicele BET-C inchizand sedinta de vineri in crestere cu aproape 0,3%.
Societatile de investitii financiare au profitat din nou de aprecierile din piata, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, apreciindu-se vineri cu 0,8% si apropiindu-se usor de nivelul de 53.000 de puncte. Din grupul SIF-urilor, cea mai mare apreciere a fost inregistrata de titlurile SIF Transilvania (SIF3), de 1,89%, pe fondul celui mai mare rulaj din piata, de 0,7 milioane de euro (2,5 milioane de lei).
Bursa a atins vineri o lichiditate de 4,2 milioane de euro (15,4 milioane de lei), in vreme ce piata RASDAQ a atras investitii de 1,8 milioane de euro (6,6 milioane de lei), peste cele din sedintele precedente.
Azomures (AZO) s-a aflat in continuare in preferintele investitorilor, inregistrand al doilea rulaj din piata, de 0,5 milioane de euro (2 milioane de lei), in vreme ce grupul SIF-urilor a atins o lichiditate totala de 2 milioane de euro (7,4 milioane de lei). Cealalta vedeta a ultimei perioade, Amonil Slobozia (AMO), a inregistrat vineri o crestere de 1,2%, insa pe fondul unui rulaj scazut, de doar 25.000 de euro (93.000 de lei). Cele mai importante banci din piata, BRD SocGen (BRD) si Banca Transilvania (TLV), au cunoscut vineri tranzactii cumulate in valoare de 0,5 milioane de euro (2 milioane de lei).
Actiunile Policolor Bucuresti (PCL) au fost printre putinele titluri care au consemnat scaderi, acestea pierzand vineri peste 4%, pe un rulaj mai ridicat decat de obicei, de circa 175.000 de euro (0,64 milioane de lei), dupa ce au castigat peste 50% in ultimele saptamani.
Pe piata RASDAQ cele mai mari schimburi au fost reprezentate de doua tranzactii pe Mecanex Botosani (MENX), cu un rulaj de 0,5 milioane de euro (2 milioane de lei), si de un DEALS pe Braiconf Braila (BRCR), de 0,4 milioane de euro (1,5 milioane de lei).
Principalele burse europene si americane au inregistrat cresteri vineri, pe fondul scaderii cotatiei petrolului, care a coborat in aceeasi zi cu peste doi dolari, pana la un nivel de aproape 134 de dolari pe baril. Scaderea a venit in urma unei informatii conform careia Arabia Saudita analizeaza o posibila majorare considerabila a productiei pentru a tempera cresterea cotatiilor.
Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol la nivel mondial, ar putea majora productia la circa zece milioane de barili pe zi.
Ministrul Petrolului din Arabia Saudita a precizat ca fundamentele pietei nu justifica pretul record al titeiului, urmand ca la reuniunea producatorilor si consumatorilor programata la 22 iunie sa fie discutate solutii pentru rezolvarea acestei probleme care ar putea afecta economia mondiala.
Pietele externe au inregistrat si ele aprecieri usoare vineri. Asetfel, indicele francez CAC-40 a crescut vineri cu 0,2%, in vreme ce indicele german DAX s-a apreciat cu aproape 0,8%. In Marea Britanie indicele FTSE 100 a crescut cu 0,2%, in vreme ce in Statele Unite indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE) a inchis sedinta de vineri la nivelul de joi, de 12.307 de puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO