Burse - Fonduri mutuale

Varujan Vosganian: SIF-urile au devenit suficient de mature pentru a le fi eliminate pragurile de detinere

Varujan Vosganian: SIF-urile au devenit suficient de mature pentru a le fi eliminate pragurile de detinere

Varujan Vosganian, un prieten al pietei de capital si al investitorilor

22.10.2009, 23:15 17

Fostul ministru liberal al finantelor, Varujan Vosganian,considera ca pragul maxim de detinere la societatile de investitiifinanciare, de 1% din capital, ar trebui eliminat pentru ca acestesocietati sunt mature acum si nu mai este necesara protectiaactionarilor minoritari. Majoritatea investitorilor de pe Bursa, abrokerilor si analistilor sustin ideea lui Vosganian, considerandca o astfel de decizie ar conduce la o mai buna gestionare a activelor de peste 1,6 mld. euro (6,8 mld. lei) de care dispuneau- SIF-urile la finele lunii trecute.

De cealalta parte, administratorii SIFurilor spun ca pragul artrebui pastrat pentru a nu afecta interesele minoritarilor si aconduce la o situatie in care acestea ar putea fi controlate de unsingur actionar. Comisia de buget-finante din cadrul Senatului adecis recent introducerea unui amendament la proiectul legislativde eliminare a pragului de detinere al SIF-urilor prin care ceremajorarea pragului la 5% fata de 1%, cat este in prezent.

"Daca ar fi dupa mine, pragul la SIF-uri ar trebui eliminat, nuridicat la 5%. A trecut destul timp de la crearea SIF-urilor, iaracestea ar trebui sa fie societati private, pentru ca acesta estescopul pentru care au fost infiintate. Cand s-a majorat pragul dela 0,1% la 1%, SIF-urile erau inca la inceput, insa trebuia sa sefaca acest lucru pentru a da posibilitatea investitorilor sa detinamai mult, dar sa fie aparate si interesele actionarilor mici. Acumcred ca au devenit destul de mature si ar trebui eliminat pragul,fara sa mai apara discutii pentru protejarea micilor actionari", aafirmat Vosganian, prezent la deschiderea sedintei bursiere dejoi.

El a mentionat ca acesta este punctul sau de vedere, nu alPartidului National Liberal. Guvernul Boc a transmis un punct devedere Parlamentului la jumatatea lunii septembrie in care arata canu sustine eliminarea pragului de detinere la SIF-uri in formainitiala, initiativa legislativa propusa de un grup de senatori sideputati din mai multe partide politice.

Proiectul modificat urmeaza sa fie discutat in plenul Senatului,insa nu a fost stabilita inca data dezbaterilor pe aceastatema.

Vosganian sustine scutirea de impozit pe profitulreinvestit in Bursa pentru 2010

Vosganian a mai spus ca, in cazul in care PNL va ajunge laguvernare, va propune sa se prelungeasca scutirea de impozitare aprofitului reinvestit pe piata de capital.

"Ceea ce am facut anul trecut pentru 2009 cred ca ar trebui sase mentina si pentru 2010. Aceasta deoarece nu exista niciun motivsa ne faca sa credem ca se vor imbunatati conditiile pe piata decapital. PNL a considerat dintotdeauna ca bursa masoara gradul dedemocratie si al economiei, dar arata si transparenta companiilor",a afirmat el.

Cabinetul Tariceanu a decis, in octombrie 2008, ca profiturilerealizate din investitiile bursiere sa nu fie impozitate in 2009,investitorii avand posibilitatea sa reporteze in 2010 pierderilerezultate in 2009, cu scopul reducerii valorii impozitului peprofit.

Listarile de stat vin dupa terminareacrizei

Fostul ministru a mentionat ca sustine privatizarea unorcompanii de stat prin intermediul bursei, insa listarea ar trebuifacuta doar dupa ce perioada de criza economica va fi depasita.

"Mai sunt companii de stat, ca Nuclearelectrica sauHidroelectrica, care ar putea fi privatizate la bursa. Daca vomajunge la guvernare, vom incepe demersurile pentru privatizareaacestora, vom pregati documentele necesare, iar privatizarea se varealiza numai dupa ce bursa isi revine. Probabil ca ne vom gandi sila Transelectrica. Vom astepta, pentru ca (...) De ce sa te listeziacum, cand totul merge in jos? Mai bine asteptam sa isi revinapiata", a spus Vosganian.

Intrebat de ce aceste masuri nu au fost luate inca din perioadaCabinetului Tariceanu, Vosganian a afirmat ca bursa incepuse sascada si nu era un moment bun pentru listarea unor societati maride stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO