Burse - Fonduri mutuale

Vazatorii fac jocul la Bursa

23.08.2004, 00:00 18

Ultima sedinta a sptamanii trecute a consemnat scaderi pentru majoritatea companiilor tranzactionate in conditiile unei valori mai mari a tranzactiilor. Sedintele precedente insemnasera cresteri modeste in conditiile unei lichiditati reduse.
Valoarea tranzactiilor a atins vineri nivelul de 2 milioane de dolari, in crestere cu 50% fata de sedinta anerioara.
In topul celor mai tranzactionate zece companii, doar actiunile Impact au inregistrat o apreciere, si aceea usoara, de 0,4%. Scaderile au prins aproape toate companiile care in general au o lichiditate mai ridicata la Bursa. In acelasi timp, in conditiile unei presiuni mai crescute la vanzare la nivelul pietei, valoarea totala a tranzactiilor derulate pe Bursa a crescut cu peste 20 miliarde de lei comparativ cu sedinta precedenta.
O scadere surprinzatoare este cea a actiunilor BRD, care au pierdut 1,1%, desi in urma cu o zi banca prezentase rezultatele financiare la sase luni, profitul inregistrat in perioada considerata fiind cu 32% mai ridicat in termeni reali comparativ cu perioada similara a anului trecut. BRD a obtinut in primul semestru un profit net de 38 milioane euro. Valoarea tranzactiilor care au implicat actiuni BRD a fost de 7,1 miliarde de lei. O posibila explicatie pentru scaderea cotatiei consta in faptul ca titlurile bancii inregistrasera  aprecieri cu ceva timp inainte de aceasta raportare, cand devenise destul de clar ca bancile o sa raporteze rezultate in crestere la sase luni. In acelasi timp, in evolutia actiunilor BRD conteaza si faptul ca investitorii asteapta sa vada la ce pret va fi scos la vanzare pachetul de peste 7% detinut de AVAS, pe piata fiind o serie de speculatii ca pretul respectiv va fi mai redus decat cotatia actiunilor pe Bursa.
O presiune la vanzare s-a constatat mai ales in cazul actiunilor Siretul, aceste titluri pierzand 6,3% la nivelul pretului de inchidere. Cotatia de 2.220 lei/actiune de la finele sedintei este si cea mai redusa din ultimul an pentru actiunile Siretul. Tranzactiile cu aceste actiuni au totalizat 2,3 miliarde de lei. Compania si-a revizuit previziunile privind rezultatele pe anul in curs, estimand ca profitul net va fi cu peste 24% mai redus decat cel prevazut initial.
Cele mai tranzactionate actiuni au fost din nou cele ale SIF Oltenia, cu un rulaj de 10,4 miliarde de lei. Actiunile au pierdut vineri peste 1%, o scadere apropiata de pierderea inregsitarta in medie de actiunile tuturor societatilor de investitii financiare. Cea mai mare scadere in randul SIF a apartinut titlurilor SIF Muntenia, cotate la inchidere la pretul de 5.550 lei/actiune, cu 2,6% mai redus decat cel de joi. Operatiunile cu actiunile SIF Muntenia au insumat 3,5 miliarde de lei.
Actiunile Rolast au castigat vineri 9,7%, un investitor achizitionand un pachet de 1 milion actiuni, aproape toate actiunile Rolast transferate in cadrul sedintei,  la pretul de 1.700 lei/actiune, maximul zilei. Valoarea tranzactiilor a fost de 1,7 miliarde de lei. Tot saptamana tercuta, mai exact in sedinta de marti, actiunile Rolast au facut obiectul unor tranzactii importante prin care s-a transferat un pachet de aproape 4% din numarul total de actiuni. Rolast a raportat o pierdere de 13,3 miliarde de lei, in aceeasi perioada a anului precedent, compania inregistrand un profit de 3,4 miliarde de lei.



Piata RASDAQ
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au fost vineri cele mai tranzactionate titluri de pe RASDAQ, rulajul depasind 1,1 miliarde de lei.
Actiunile Argus au fost cele mai lichide titluri de pe RASDAQ dupa reluarea tranzactionarii joia trecuta, la aceasta situatie contribuind intr-o anumita masura si raportarea unor rezultate in crestere la sase luni. Vineri, a inregistrat o apreciere si pretul acestor actiuni, la nivelul cursului mediu, titlurile Argus castigand 1,6%. Pretul maxim atins pe parcursul sedintei a fost de 27.500 lei/actiune, ultima tranzactie perfectandu-se la un pret cu 100 lei mai redus.
O apreciere mai importanta au inregistrat actiunile companiei Valmetex Ramnicu - Valcea, specializata in comertul de textile. Actiunile Valmetex au avut o lichiditate buna, in cele trei tranzactii derulate cu aceste titluri transferandu-se un pachet de actiuni, care reprezinta 0,7% din capitalul social al companiei. Cursul mediu a castigat 6,7%, pretul maxim al sedintei fiind de 3.900 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 804 milioane de lei.Luna aceasta, actiunile Valmetex au mai facut obiectul unor tranzactii importante, in urma operatiunilor respective, actionarul majoritaral companiei, reprezentat de  fondul de investitii Broadhurst, fiind raportat saptamana trecuta  ca detinand 75,4% din actiuni. In acelasi timp, Asociatia Salariatilor din cadrul Valmetex a fost raportata saptamana trecuta cu o participatie sub 5% din actiunile companiei. In luna iunie, actionarii Valmetex au hotarat, printre altele, si majorarea pana la sfarsitul anului a participatiei detinute in cadrul Libra Bank pana la peste 11%. in prezent, Valmetex controleaza aproximativ 9% din capitalul social al bancii. Actiunile Valmetex sunt suspendate de la tranzactionare incepand cu sedinta de azi pentru operarea unei schimbari de registru.
La categoria I, cel mai mare rulaj l-au realizat actiunile operatorului portuar Socep Constanta, cu opertaiuni in valoare de 616 milioane de lei. Lichiditatea acestor titluri a inregsitrat o crestere destul de importanta vineri, valoarea tranzactiilor derulate in cadrul sedintei fiind de peste doua ori mai ridicata decat cea de joi. Actiunile Socep au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 1.650 lei si 1.680 lei/actiune , inchiderea facandu-se la pretul minim. Cotatia medie a pierdut 0,6%.
Vineri s-au raportat si tranzactiile din cadrul ofertei publice de preluare a companiei Vinalcool Valcea.  Persoanele fizice Irina Negru si Gabriel Subtirelu au achizitionat 79,1% din actiunile Vinalcool, oferind un pret de 855 lei/actiune, sub valoarea nominala a unei actiuni de 25.000 lei. Valoarea tranzactiilor din cadrul ofertei a fost de 469 milioane de lei.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO