Burse - Fonduri mutuale

Vescan a cumparat 0,8% din ARAX cu 200.000 de euro

Vescan a cumparat 0,8% din ARAX cu 200.000 de euro

Mircea Vescan

03.07.2008, 19:14 27

Mircea Vescan, actionarul majoritar si directorul general al Armax Gaz Medias (ARAX), si-a intensificat in ultima perioada achizitiile, cumparand numai in ultimele zile de pe piata RASDAQ peste 3,7 mil. titluri ale producatorului de echipamente pentru industria gazelor naturale si a petrolului, reprezentand circa 0,62% din capitalul social.
De la jumatatea lunii mai, Vescan a achizitionat aproape 4,7 mil. de actiuni Armax Gaz, pentru care a platit 0,75 mil. lei (circa 200.000 de euro).
Tranzactiile s-au derulat la un pret mediu de circa 0,16 lei/actiune, nivel cu circa 25% mai scazut decat la finele lui 2007 si de peste 4 ori mai scazut comparativ cu maximul atins in vara anului trecut.
"Nu sunt mici, sunt ridicole preturile", spune Mircea Vescan, care considera ca un pret corect al titlurilor Armax ar fi de 0,6-0,7 lei/actiune, nivel care evalueaza compania la circa 100 mil. euro.
Titlurile Armax se tranzactionau pe parcursul zilei de ieri la pretul de 0,168 lei/actiune, nivel la care valoarea de piata a companiei este de 27,8 mil. euro. Vescan a vandut in luna mai din 2007 un pachet de aproape 6,2% din actiunile Armax Gaz pentru care a incasat 8,1 mil. lei (1,5 mil. euro).
Tranzactiile s-au derulat atunci la un pret, ajustat cu majorarea de capital, de circa 0,22 lei/actiune, astfel ca randamentul obtinut in urma acestor transferuri este de 37% in decurs de circa un an de zile. Mircea Vescan si-a motivat atunci vanzarile prin faptul ca avea nevoie de lichiditati pentru a participa la majorarea de capital derulata de companie, in conditiile in care aportul lui, ca principal actionar, era unul destul de ridicat.
Pe de alta parte, el a pierdut din vara anului trecut peste 35 mil. euro, ca urmare a deprecierii participatiei de 37,6% pe care o detine la Armax Gaz.
Proprietarul producatorului de echipamente pentru industria de gaze spune ca unul dintre principalele atuuri ale companiei este faptul ca in prezent Armax produce la sub 50% din capacitatea sa de productie.
"Ne-am propus sa investim anul acesta peste
6 milioane de euro in extinderea capacitatii de productie, investitii tehnologice si sistemul informatic", spune Mircea Vescan.
Armax Gaz va rascumpara un pachet reprezentand 10% din capitalul actual al companiei, destinat recompensarii angajatilor societatii, programul urmand sa se desfasoare pe o perioada de un an si jumatate.
Producatorul de echipamente din Medias a realizat in primul trimestru din acest an un profit de 0,45 mil. lei (circa 123.000 de euro) la o cifra de afaceri de 6,5 mil. lei (1,8 mil. euro).
Anul trecut profitul net al Armax Gaz s-a cifrat la 6,2 mil. lei (1,6 mil. euro), in crestere cu 18,5% fata de rezultatul obtinut in 2006, pe fondul unor afaceri mai mari cu 15%, de 51,5 mil. lei (15,4 mil. euro).
Compania se adreseaza cu preponderenta pietei interne, principalii clienti fiind Romgaz, Petrom si Transgaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO