Burse - Fonduri mutuale

WBS si Trend Bacau se intrec in vanzari de actiuni ale Bursei

16.08.2009, 19:05 67

Casa de brokeraj WBS Romania (WBS) a anuntat de curand ca vrea sa vanda circa 20.000 de actiuni BVB, la un pret de 30 de lei pe actiune, valoarea totala a pachetului ridicandu-se astfel la 600.000 de lei (circa 143.000 de euro).

Pretul cerut de WBS pentru pachetul de actiuni este cel mai scazut din piata, in conditiile in care o alta firma de brokeraj, Trend Bacau, a anuntat recent ca vrea sa vanda 10.000 de actiuni BVB la un pret de 35 lei/actiune. De altfel, Trend Bacau a mai vandut de curand un pachet de 50.000 de titluri BVB, pretul cerut fiind de 25 de lei pe titlu. Oferta de vanzare a fost subscrisa la momentul respectiv de peste 7 ori, actiunile fiind alocate proportional cu numarul de actiuni subscrise de fiecare investitor.

In aceste conditii, pretul cerut de WBS Romania pentru cele 20.000 de actiuni este cu 20% peste pretul cerut luna trecuta de Trend Bacau, dar cu 14% mai mic decat pretul la care Trend doreste sa vanda noul pachet de actiuni. Oferta de vanzare a casei de brokeraj WBS evalueaza operatorul de piata la circa 228 mil. lei (54,3 mil. euro).

Oferta de vanzare a WBS este cea mai mica din piata. In afara de WBS si Trend Bacau, in piata exista alte patru oferte de vanzare de actiuni BVB, care se desfasoara la un pret de 45 de lei pe actiune.

Operatorul de piata are in prezent 281 actionari, dintre care 85 sunt persoane juridice si 196 persoane fizice. Cel mai mare actionar al Bursei este societatea de brokeraj Broker Cluj (BRK), cu o detinere de 2,96%.

 

WBS nu mai este de vineri Market Maker la Sibex

WBS Romania s-a retras saptamana trecuta ca Market Maker de pe derivatele pe activul suport Erste Bank (DEEBS) de la Sibex, in conditiile in care "short selling-ul" actiunilor EBS nu mai este permis pe piata de la Viena.

"Am cerut sa ni se retraga calitatea de market maker, pentru ca Bursa de la Viena nu mai permite vanzarea in lipsa a actiunilor bancilor. Daca la Viena nu se mai poate face asa ceva, eu nu-mi mai permit sa pun concomitent ordine de vanzare si de cumparare, pentru ca ce cumparam la Sibiu vindeam short la Viena. Imi ramaneau niste bani, insa din moment ce nu cred ca piata ar mai putea sa creasca, nu imi mai convine sa stau cu niste bani blocati pe derivate la Sibiu, din moment ce pot sa risc sa raman cu banii blocati", a declarat pentru Mediafax presedintele WBS Romania, Cristian Sima.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO