Burse - Fonduri mutuale

XTB: Topul celor mai atractive companii pentru investitorii europeni la finalul anului 2021: românii preferă furnizorii de materii prime, cehii companiile de stat, polonezii comerţul electronic, iar italienii mizează pe farma

XTB: Topul celor mai atractive companii pentru...

Autor: Roxana Rosu

13.12.2021, 15:28 355

Cehii preferă companiile de stat atunci când aleg în ce să investească, portughezii se îndreaptă spre firme de energie, polonezii spre comerţul electronic, iar italienii mizează pe farma, în vreme ce românii preferă materiile prime pentru pieţele dinamice şi cu creştere rapidă, arată o analiză XTB.

0 caracteristică comună a investiţiilor europenilor din ultima vreme este însă caracterul oportunist, investitorii dorind să fie cu un pas în faţa celorlalţi şi să „prindă anumite trenuri înainte ca acestea să fie pline”, explică într-o analiză de piaţă, Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul XTB, casă de brokeraj burse internaţionale.

Analiza ia în calcul cele mai mai tranzacţionate companii în Europa Centrală, în luna noiembrie.

În ultima lună, investitorii români de pe pieţele internaţionale s-au îndreptat spre Ferroglobe PLC, unul dintre cei mai importanţi furnizori mondiali de siliciu metalic, aliaje şi feroaliaje speciale pe bază de siliciu şi mangan, care deserveşte o bază de clienţi din întreaga lume pe pieţe finale dinamice şi cu creştere rapidă precum sectorul de energie solară, auto sau produse de larg consum.

Compania a anunţat recent că a luat măsuri progresive pentru a contracara impactul creşterii preţurilor energiei în Spania. Aceasta a decis să scoată din funcţiune două cuptoare şi îşi propune să reducă producţia ţintă cu 25% la un al treilea prin ajustarea producţiei în conformitate cu volatilitatea preţului energiei.

Aceste acţiuni sunt menite să minimizeze impactul creşterii costurilor energiei din Spania, permiţând companiei să îndeplinească obligaţiile existente faţă de clienţi.

Decizia luată de Ferroglobe PLC vine în contextul în care preţurile energiei din Spania au crescut de peste patru ori în ultimele luni. Conducerea companiei a anunţat că măsura va permite companiei să îşi îndeplinească obligaţiile faţă de clienţii din Spania, parţial prin utilizarea altor active din regiune, cu scopul de a optimiza fiecare comandă, explică Radu Puiu.

În schimb, investitorii din Cehia s-au orientat tot mai mult în ultima vreme spre o companie locală, dar a cărei activitate se desfăşoară în sectorul energetic, CEZ  

”Investitorii instituţionali îşi compară de obicei propriile randamente cu randamentele unui indice bursier urmărit în mod obişnuit. Deci, în general, ei iau în considerare cumpărarea de companii mai mari care sunt incluse în indicele de referinţă relevant. Având în vedere şi contextul favorabil privind perioada de iarnă şi preţul în creştere al energiei, putem vedea de ce firma a fost cea mai populară în rândul investitorilor din Cehia”, subliniază Radu Puiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO