Burse - Fonduri mutuale

Zi buna pentru speculatii pe SIF

21.02.2003, 00:00 15

Odata cu reluarea la tranzactionare a actiunuilor Bancii Romane pentru Dezvoltare principalele actiuni cotate s-au inscris ieri pe o tendinta puternic ascendenta. Indicele BET a urcat cu 3,5% reuperand cresterea din ziua precedenta, in timp ce indicele BET-FI ala societatilor de investitii financiare a urcat cu 8,5% fata de miercuri.
Lichiditatea a crescut spectaculos fata de zilele anterioare. Valoarea totala a tranzactiilor de ieri a fost de 50 miliarde de lei, in conditiile in care nu s-au consemnat tranzactii speciale. Scaderea din ultima perioada a actiunilor Petrom si ale societatilor de investitii financare nu a afectat perceptia investitorilor asupra actunilor BRD. Ultima tranzactie cu actiuni cu valoarea nominala de 5.000 de lei se realizase la finalul lunii ianuarie la pretul de 30.500 lei/actiune, in timp ce tranzactiile de ieri cu actiuni cu valoarea nominala de 3.000 de lei s-au realizat la preturi cuprinse intre 18.200 si 18.800 lei/actiune, iar ultima tranzactie de pe piata s-a realizat la 18.500 lei/actiune, fara o modificare semnificativa in termeni reali fata de luna ianuarie. Capitalizarea bursiera a bancii a fost ieri de 765 milioane de dolari. Titlurile BRD au fost cele mai tranzactionate de pe piata, cu o valoare a transferurilor de 14,6 miliarde de lei. "Investitorii au asteptat cu interes reintratea la tranzactionare a actiunilor BRD, dar probabil multi dintre ei se asteptau ca pretul sa fie mai mic. Acestia s-au reorientat catre actiunile altor companii, iar aceasta poate fi una din explicatiile cresterii cotatiilor de pe piata," a comantat Emil Ogica, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Dintre societatile de investitii financiare, cea mai mare crestere a fost consemnata de SIF Banat-Crisana si cele ale SIF Transilvania, care au urcat cu peste 10%. SIF Banat-Crisana a inregistrat transferuri in valoare de 3,5 miliarde de lei, iar cotatia de inchidere a fost de 2.600 lei/actiune. Ultima tranzactie cu actiunile SIF Transilvania s-a perfectat la 2.650 lei/actiune, iar valoarea operatiunilor a fost de 2,8 miliarde de lei. SIF Moldova, care a fost principala perdanta din ultimele saptamani a castigat 8% si a ajuns la inchiderea sedintei la 2.150 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu actiunile acesteia a fost de 5,2 miliarde de lei.
Actiunile Bancii Transilvania a inregistrat o crestere mai modesta datorita ordinelor masive de vanzare la pretul de 3.700 lei/actiune. Ultima tranzactie de ieri s-a realizat la acest pret, adica cu 1,4% mai mult fata de ziua anterioara.
Actiunile producatorului de ingrasaminte chimice Azomures din Targu Mures si-au revenit dupa scaderea semificativa din sedinta anterioara. Pretul a urcat la inchide pana la 2.500 lei/actiune, in crestere cu 6,4%. Valoarea tranzactiilor cu actiunile Azomures a fost de 163 milioane de lei. Un alt producator de ingrasaminte, ale carui actiuni s-au inscris in perioada anterioara pe o tendinta descendenta, Amonil Slobozia, au crescut ieri cu 1,5%, ajungand la 130 lei/actiune.

Piata RASDAQ
Societatea Bega Invest detinuta de fratii Cristescu, a reusit sa atraga in cadrul unei oferte publice de cumparare pe piata RASDAQ actiuni reprezentand 27,4% din capitalul sociatatii Electrotimis, care activeaza in domeniul constructiilor de masini. Pretul platit pentru o actiune cu valoarea nominala de 25.000 de lei a fost de 27.500 lei/actiune, var valoarea totala a tranzactiei a fost de 5,1 miliarde de lei.
Bega Invest a reutit astfel sa sa detina 36,6% din actiunile Electrotimis, Sociatatea are un capital social de 17 miliarde de lei, iar la jumatatea anului trecut inregistra o pierdere de 5 miliarde de lei. Inainte de aceasta tranzactie, cel mai important actionar al companiei era SIF Oltenia, care detinea un pachet de 27,2% din actiuni.
Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au fost cele mai tranzactionate de la categoria I a pietei RASDAQ. Cotatiile au urcat pana la 2.950 lei/actiune, iar pretul mediu a inregistrat o crestere de 1,2% fata de valoarea precedenta. Valoarea tranzactiilor realizate ieri a fost de 210 milioane de lei.
Pretul actiunilor producatorului de ulei Argus Constata a coborat ieri pentru prima data in aceasta luna sub 300.000 lei/actiune. Tranzactiile de ieri cu actiunile Argus s-au realizat la preturi cuprinse intre 285.000 si 300.000 lei/actiune. Titlurile au fost cele mai tranzactionate din piata, valoare celor 28 de operatiuni fiind de 1,2 miliarde de lei.
Rafinaria Petromidia, si-a prezentat ieri punctul de vedere referitor la declaratiile ministrului industriilor, Dan Ioan Popescu privind intentia statului de a crea o companie nationala in domeniul petrochimic prin preluarea de active de la Petrom, Oltchim si Petromidia. Conducerea rafinariei considera ca aceasta "este o initiativa foarte buna", dar precizeaza ca nu a primit inca nici o propunere concreta in acest sens. Actiunile Petromidia sunt in prezent suspendate de la tranzactionare pe piata RASDAQ, datorita unei operatiuni de majorare a capitalului social care va fi urmata de o divizare a actiunilor cu valoarea nominala de 194.280 de lei in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei. Ultimele tranzactii de la mijlocul lunii ianuare s-au realizat in jurul pretului de 40.000 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO