Business Construct

Adezivi: Pariul cu criza

Adezivi: Pariul cu criza
27.10.2009, 14:21 74

Intentiile de constructie a unei noi fabrici au fost anuntateinca din anul 2007, insa anul trecut a fost schimbata in ultimulmoment locatia unitatii de productie. Compania a realizat anultrecut cel mai dinamic ritm de crestere al cifrei de afaceri de laintrarea pe piata locala, cu un avans de 30%, pana la 158 mil. lei(43,1 mil. euro), potrivit datelor publicate de mfinante.ro,situatie care i-a determinat pe austrieci sa urgenteze construireaunei noi unitati de productie, pentru ca fabricile Baumit nu aureusit sa faca fata cererii in 2008. Cu toate acestea, compania vaamana inceperea constructiei celor doua fabrici planificate pentruzona Banatului si Moldova.

"Anultrecut am lucrat si sambata si duminica, in patru schimburi, pentrua face fata cererii. Fabrica din Bucuresti era proiectata la 60.000de tone pe an, dar dupa mai multe modernizari am ajuns la100.000-120.000 de tone. Conteaza foarte mult mixul de produse, cucat sunt mai multe, cu atat randamentul scade. Noi am lucrat cusase produse, dar ideal ar fi fost cu trei", afirma LaurentiuLupusor, directorul general al companiei. De altfel, crestereacompaniei pe plan intern a fost de 40% anul trecut, dar a scazutexportul cu 10-15%, dupa ce Baumit a finalizat o fabrica inBulgaria, una dintre principalele piete de export. "In 2008 a fosto crestere neasteptata. Incepand din 2000 am avut o crestereliniara, de circa 15% pe an, iar anul trecut a fost un varf,determinat de un boom. Acest varf valoric il vom mai atinge abia in2013-2014", afirma Lupusor.

Una dintre putinele fabrici noi. InvestitiaBaumit este una dintre putinele a caror constructie nu a fostamanata sau anulata din industria constructiilor. Planuri deextindere a fabricilor de adezivi a avut si grupul german Henkel,care tintea zona de est a tarii, insa decizia a fost amanata petermen nelimitat.

"Constructia unei noi fabrici ne va ajuta in momentul in carepiata va reveni pe crestere, pentru ca se va construi incontinuare, chiar daca in perioada 2009-2010 vom trece printr-osincopa la nivelul investitiilor. Piata de constructii este departede a fi saturata. Este in continuare nevoie de constructii sociale,industriale, locuinte si infrastructura", sustine Lupusor.

Baumit Romania si-a bugetat pentru anul acesta o scadere de 20%a cifrei de afaceri, urmand ca businessul sa se intoarca la niveluldin 2007, insa compania intentioneaza sa-si majoreze marja neta deprofit.

"Principalii factori care au condus la scaderea vanzarilor suntplatile intarziate de la constructori, situatie care s-a remediatabia in lunile mai-iunie, precum si contractia pietei imobiliare,avand in vedere ca o serie de investitori s-au retras de pe piatalocala", explica Lupusor. Piata de mortare, care a ajuns anultrecut la circa 350 de milioane de euro, va scadea cu circa 30% in2009, iar declinul va continua si in 2010, urmand ca o revenire apietei sa fie posibila in 2011.

Noua fabrica, care va produce intr-o prima faza mortare uscate,va fi situata in localitatea Bolintin-Deal, de langa autostradaBucuresti-Pitesti pe un teren de 42.000 mp, dupa ce initial trebuiasa fie in Popesti-Leordeni, insa actuala locatie ii asigura unacces mai bun la infrastructura de transport.

"Am renuntat la terenul din Popesti-Leordeni, pentru ca am gasito locatie mai buna in Bolintin-Deal, langa autostradaBucuresti-Pitesti. Suntem in negocieri avansate pentru vanzareaterenului din Popesti-Leordeni, unde aveam deja obtinutaautorizatia de constructie", explica Lupusor.

Noua fabrica va avea o capacitate de productie de 300.000 detone de mortare uscate si va inlocui actuala unitate situata laiesirea din Bucuresti catre autostrada Bucuresti-Pitesti, care aveao productie prea mica, iar anul trecut nu a facut fata cererii.Unitatea de productie de vopsele si tencuieli decorative dinaceeasi locatie va fi finalizata cel mai probabil in anul 2010,inceputul anului 2011. Compania mai detine o fabrica la Teius cu ocapacitate de productie de 300.000 de tone de mortare uscate.

"Am inceput lucrarile de constructie a fabricii de mortareuscate in primavara si urmeaza sa fie finalizate in ianuarie, candvor fi facute primele probe tehnologice. Valoarea totala a ainvestitiei va ajunge la circa 20 de milioane de euro si vacuprinde si o fabrica de vopsele si tencuieli si spatii debirouri", explica directorul general al companiei.

Baumit mai are in plan constructia a inca doua fabrici inRomania, una in vestul tarii langa Timisoara, iar cealalta in zonaMoldovei, insa deocamdata aceste proiecte au fost amanate. "Pentrufabrica pe care o aveam planificata in vestul tarii lucram ladocumentele pentru autorizatii, in timp ce pentru unitatea pe carevoiam sa o construim in zona Moldova suntem deocamdata la stadiulde studii de fezabilitate".

Statul nu a sprijinit dezvoltatorii.Reprezentantii Baumit afirma ca guvernul ar fi trebuit sa sustinaactivitatea dezvoltatorilor imobiliari pentru ca ei sunt cei careau dat de lucru industriei, "chiar daca au fost priviti ca nistepersoane lacome".

"Dezvoltatorii au fost vitamina C a pietei constructiilor.Statul detine parghiile necesare pentru a schimba conditiile decreditare. Nicaieri in UE nu se regasesc conditiile de creditare dela noi, care au condus la blocarea investitiilor", explica Lupusor.El considera ca din aceasta cauza statul nu mai colecteaza impozitesi se imprumuta pentru plata salariilor si a pensiilor. "Statul numai este lichid, iar bancile prefera sa acorde imprumuturi totinstitutiilor statului, pentru ca sunt mai sigure, si nu maicrediteaza activitatea de productie, care aducea venituri labuget".

Lupusor afirma ca circa 40% din populatia Romaniei a avut desuferit, pentru ca sunt circa 10 milioane de romani care suntimplicati intr-un fel sau altul in industria constructiilor.

"Din estimarile noastre 40% din populatie este implicata inindustria constructiilor. Fie ca vorbim de proiectanti,distribuitori, constructori, producatori si familiile lor, toti aude castigat sau de pierdut din acest sector in ultimii ani".

Compania activeaza pe piata interna din 1995 si a investit inRomania peste 30 de milioane de euro, potrivit ultimelor datedisponibile. Baumit are reprezentante si unitati de productie in 28tari din Europa Centrala si China si peste 2.500 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO