Business Construct

Arabesque se uită pe pieţele externe

Arabesque se uită pe pieţele externe

Cezar Rapotan, proprietarul grupului Arabesque: Studiem posibilitatea achi­zi­ţionării unor alţi jucători.

24.05.2011, 23:17 241

Arabesque, cel mai mare distribuitor de materiale de construcţiidin România, o afacere pornită în Galaţi de familia Rapotan, vreasă-şi extindă operaţiunile externe şi studiază achiziţia unorjucători străini, după ce afacerile companiei au revenit pecreştere anul trecut.

"Pe plan extern vrem să dezvoltăm afacerile în ţările din jur,căutăm noi locaţii în care nu suntem deocamdată prezenţi şi studiemposibilitatea achi­zi­ţionării unor alţi jucători", a declaratCezar Rapotan, proprietarul grupului, fără să ofere detaliisuplimentare privind aceste proiecte.

Arabesque activează în prezent pe pieţele din România, RepublicaMoldova, Serbia, Bulgaria şi Ucraina. Din cele 38 de centrecomerciale ale grupului, 18 sunt în România. Afacerile Arabesque,interne şi externe, au crescut cu 16% anul trecut, la aproximativ415 milioane euro, şi ar putea stagna în acest an, potrivit surseicitate.

În 2008 însă, cel mai bun an din istoria companiei raportat lavânzări, cifra de afaceri a Arabesque (internă şi externă) seapropia de 550 mil. euro, potrivit Anuarului ZF Cei mai marijucători din economie. În 2009, distribuitorul din Galaţi aconsemnat un declin de peste 150 mil. euro, potrivit aceleiaşisurse.

"Rezultatele primului trimestru din 2011 se situează aproximativla nivelul celor de anul trecut pentru aceeaşi perioadă. Încă nus-a depăşit situaţia economică din 2009-2010 şi efectele crizeiîncă sunt prezente", a spus Rapotan. El a precizat că în RomâniaArabesque are în lucru două noi centre de distribuţie, la Suceavaşi Bacău.

Omul de afaceri a afirmat că piaţa materialelor de construcţii acontinuat să scadă anul trecut, înregistrând un recul de 15-20%,iar în 2011 ar putea consemna un regres uşor. "O piaţă în 2011 înstagnare faţă de 2010 ar constitui, în opinia mea, o vestebună."

Grupul Arabesque are în prezent aproximativ 4.200 de angajaţi,iar numărul acestora nu va fluctua semnificativ anul acesta.

Rapotan controlează şi firma Brico Expert, operatorulma­gazinelor retailerului francez Mr. Bricolage din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO