Business Construct

Aveţi certificat energetic?

În România sunt peste 8 milioane de locuinţe, iar pentru 90% dintre ele nimeni nu ştie cât de eficiente energetic sunt

În România sunt peste 8 milioane de locuinţe, iar pentru 90% dintre ele nimeni nu ştie cât de eficiente energetic sunt

Autor: Radu Racu

27.03.2011, 23:53 102

Obligativitatea certificatelor energetice pe piaţa imobiliarădin România stă între o lege veche de cinci ani şi metodele deocolire a actului normativ: actul în sine seamănă cu schemacolorată în nuanţe de verde şi roşu de pe maşinile de spălatproaspăt cumpărate, care îţi arată "clasa energetică" aprodusului.

Obţinerea lui din partea unui auditor energetic poate costapentru un apartament între 100 şi 200 de euro, în funcţie desuprafaţă, însă pe piaţă sunt şi auditori care "testează"disponibilitatea proprietarilor de a scoate bani din buzunar şi cerastfel preţuri de 500 de euro.

Per total, dacă ţinem cont de o estimare a numărului detranzacţii cu locuinţe de cel puţin 100.000 de unităţi pe an, amputea vorbi de o piaţă de 10 milioane de euro. Dar ce te faci dacăo hotărâre a notarilor emisă la începutul anului spune cătranzacţiile se pot efectua fără certificat dacă vânzătorul şicumpărătorul cad de acord?

Certificatele energetice sunt cu adevărat imperative doar pentrulocuinţele vândute prin programul Prima casă, clădirile comercialeşi pentru proiectele imobiliare noi.

În cazul tranzacţiilor cu locuinţe, majoritatea realizate prinprogramul Prima casă, cel puţin în Capita­lă, obligativitatea esteîn primul rând impusă de că­tre bănci, care nu acordă credite înabsenţa certificatelor.

"80% din locuinţele care se vând acum în Bu­cureşti sunt prinPrima casă", spune Ionuţ Nicolescu, consultant imobiliar în cadrulfirmei Coldwell Banker Affiliates of Romania. "Prima casă nu setranzacţionează fără certificate energetice, pentru că nu acceptăbăncile. În plus, oamenii au mai văzut la televizor că tranzacţiilefără certificate ar putea fi anulate şi contactează un auditor",afirmă Nicolescu. La nivel naţional, ponderea tranzac­ţiilorrealizate prin programul Prima casă scade, în condiţiile în carepână la sfârşitul anului 2010 au fost acordate credite garantate destat pentru doar circa 33.000 de locuinţe, din care circa douătreimi au fost tranzacţionate anul trecut. Potrivit datelornotarilor publici, peste 300.000 de proprietăţi imobiliare sunttranzacţionate anual în România, din care cel puţin o treime suntlocuinţe.

Pentru anul acesta, Prima casă a continuat cu un plafon total de200 de milioane de euro, care la jumătatea lunii martie era peterminate. În cazul unui scenariu optimist, România ar putea trecepe creştere economică în 2011, iar aşteptările privind avansulnumărului de tranzacţii imobiliare ar putea plasa volumulapartamentelor vândute la cel puţin 25.000 în toată ţara, ceea cepentru auditorii energetici s-ar putea traduce într-o piaţă decirca 5 milioane de euro doar ca urmare a eliberării certificatelorenergetice pentru tranzacţiile cu Prima casă.

"Ar fi o piaţă bunicică, important este să înceapă să se vândăapartamente şi să se elimine neclarităţile juridice", spune FlorinPopa, managing partner al firmei de consultanţă în construcţiiVitalis Consulting, care obţine certificate pentru proiecteimobiliare din câteva oraşe mari ale ţării. "E o mică harababură laaplicarea legii. Mă surprinde să văd că şi unele primării nu cercertificatul la darea în folosinţă a unui proiect imobiliar nou",afirmă consultantul.

Popa spune că firma pe care o conduce obţine certificărienergetice pentru proiecte imobiliare mari, clădiri comerciale, şimai puţin pentru locuinţe. Pe lista sa de clienţi se numără parculde afaceri Global City din Pipera şi imobilui Nusco Tower de pestrada Barbu Văcărescu, precum şi pentru mai multe clădiricomerciale şi ansambluri rezidenţiale din ţară.

Costurile evaluării în cazul clădirilor de birouri variază între0,7 şi 0,85 euro pe metru pătrat, însă în cazul suprafeţelor foartemari, de câteva zeci de mii de metri pătraţi, tarifele se negociazăla un nivel inferior.

"Am constatat că toate ansamblurile rezidenţiale noi auditate auieşit în prima clasă energetică. Clădiri de birouri din prima clasăenergetică nu sunt însă în Bucureşti. Ele sunt construite bine,însă deseori sunt depunctate din cauza ferestrelor şi ainstalaţiilor care consumă foarte multă energie pentru ventilare",menţionează Popa.

5.000 de euro tot blocul. Pe piaţarezi­den­ţială, până în urmă cu câteva luni se vorbea desprecertificatele energetice obligatorii numai la pachet, respectiv peansambluri rezidenţiale mari, pentru care dezvoltatorii erauobligaţi să obţină atestare la darea în folosinţă.

Certificarea energetică a unui bloc de apartamente de zece etajepoate costa până în 5.000 de euro, în scădere faţă de anii de boom,după cum estimează Cătălin Lungu, vicepreşedintele AsociaţieiInginerilor de Instalaţii din România (AIIR) şi unul dintre ceiaproape 350 de auditori energetici din Bucureşti.

El este cadru universitar la Facultatea de Instalaţii din cadrulUniversităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti, unde se organizeazăcursuri pentru atestarea de auditor energetic şi spune că interesulpentru acest segment este în creştere. Numărul auditorilorautorizaţi este estimat în prezent la 1.200, iar Lungu spune căpână la sfârşitul anului ar putea fi cu circa 20% mai mulţi.

La nivelul costurilor, reprezentantul AIIR spune că unapartament cu certificat energetic clasa A poate fi mai ieftin deîntreţinut cu până la 60% în ceea ce priveşte cheltuielileenergetice. "Un apartament dintr-un bloc reabilitat termic seînscrie în clasa A-B de eficienţă energetică, în timp ce o locuinţăsimilară dintr-un bloc neizolat obţine calificativul C-D. Diferenţaeste undeva la 60% în privinţa costurilor energetice", afirmăLungu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO