Business Construct

Băncile elene au pompat 1 mld. euro în imobiliare

Băncile elene au pompat 1 mld. euro în imobiliare
30.06.2011, 00:00 221

Băncile greceşti de pe piaţa locală - Bancpost, Alpha, Piraeusşi Banca Românească - au pompat în ultimii cinci ani cel puţin unmiliard de euro într-o serie din cele mai mari proiecte imobiliarederulate pe piaţa locală, alături de UniCredit grecii fiind cei maimari finanţatori din real estate.

Printre proiectele care au fost făcute şi cu ajutorul creditelorfurnizate de băncile greceşti se numără mallurile Băneasa ShoppingCity şi Liberty Center (foto 1) dinBucureşti, clădiri de birouri precum Euro Tower (în care BancaRomânească a îşi va muta sediul) sau Cubic Center, precum şi oserie dintre cele mai mari ansambluri de locuinţe, ca AsmitaGardens, Doamna Ghica Plaza (foto 2) sauStejarii.

Doar în 19 dintre cele mai mari proiecte de pe piaţa locală încare au fost implicate băncile elene valoarea cumulată afinanţărilor s-a ridicat la aproape un miliard de euro. Rezultatelefinanciare ale proiectelor imobiliare finanţate de băncile elenesunt diferite: sunt proiecte de locuinţe în care există sute deapartamente nevândute, clădiri de birouri cu etaje goale sau centrecomerciale cu zeci de spaţii neocupate, dar şi proiecte închiriateaproape integral şi care obţin randamente ridicate, precumturnurile City Gate din Piaţa Presei sau proiectul Băneasadezvoltat de Gabriel Popoviciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO