Business Construct

Caldura la foc mocnit

Caldura la foc mocnit

Piata de centrale termice a scazut in 2004 cu circa 24% dupa ce instalarea microcentralelor a fost restrictionata anual pe o perioada de sapte luni

29.11.2007, 01:42 50

Dupa explozia pietei centralelor termice in perioada 2001-2003, pe fondul debransarilor masive de la reteaua nationala de termoficare, al extinderii retelei de gaze naturale si nu in ultimul rand al potentialului ridicat al pietei care astepta alternative mai rentabile pentru incalzirea locuintelor, piata a inregistrat un recul in 2004.
Astfel, piata de profil a scazut cu circa 24% dupa ce instalarea microcentralelor a fost restrictionata anual in perioada 1 octombrie - 1 aprilie.
"In ultimii doi ani piata a urmat un trend ascendent, insa cresterile au fost mai moderate, procentul de crestere nedepasind 10%. Ne asteptam ca in urmatorii ani ritmul de crestere sa se stabilizeze undeva la 5%, maxim 10% anual, alimentat in principal de evolutia constructiilor noi. Un rol important pe aceasta piata il va avea in continuare cadrul legislativ, in principal prin efectele pe care le va avea in domeniul sistemelor alternative de incalzire, de exemplu, sisteme solare si pompe de caldura", a declarat Iulia Miron, purtatorul de cuvant al companiei Romstal.
Spre exemplu, in tari precum Anglia, cei ce aleg sisteme de incalzire ecologice sau inlocuiesc vechile sisteme beneficiaza de ajutoare din partea statului care acopera pana la 45% din costurile modernizarii.
Potrivit companiei Baxi Romania, filiala locala a producatorului britanic de centrale termice, piata de profil va inregistra in urmatorii ani o scadere a cererilor pentru centralele de apartament, dar va fi redresata de cererea de echipamente pentru constructii noi, in contextul dezvoltarii sectorului rezidential.
"Chiar daca piata tinde sa se mentina ca volum, aceasta va creste in valoare datorita majorarii vanzarilor de centrale cu eficienta crescuta, care sunt mai scumpe", a declarat Sever Scarlat, director general la Baxi Romania.
Compania estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de 6,8 milioane de euro, in crestere cu 12% fata de anul precedent, pe fondul diversificarii portofoliului de produse. Baxi comercializeaza echipamente termice sub marcile Baxi, Westen si Roca printr-o retea de distribuitori autorizati si firme specializate in vanzarea si instalarea centralelor termice.
Potrivit datelor furnizate de companie, aproximativ 80% din centralele termice distribuite de Baxi au ca destinatie finala persoane fizice, proprietari de locuinte, case si apartamente, restul reprezentand persoane juridice.
In luna noiembrie a acestui an, Baxi Romania a lansat un sistem de incalzire centralizata pentru blocuri, complexuri de case, spatii comerciale si industriale. Noul sistem se adreseaza antreprenorilor de instalatii si dezvoltatorilor imobiliari.


Centralele in condensare castiga teren
Ca o consecinta a evolutiei pietii din ultimii ani se remarca orientarea tot mai evidenta a consumatorilor catre echipamente cu eficienta sporita, care sa le ofere, pe langa confortul dorit si un randament crescut. Astfel, jucatorii de pe piata s-au orientat catre centralele cu condensare si spre echipamentele care utilizeaza resurse regenerabile, precum radiatia solara sau caldura solului. Centralele termice in condensare se deosebesc de cele clasice prin consumul mai redus de energie, precum si emisiile mai mici de noxe.
"Peste 50% din totalul centralelor termice comercializate in Romania se incadreaza in clasa energetica C (consum ridicat - n.red.). Consumatorii nu pun inca pret pe o economie de 30% la gaze. Dar daca ne uitam la evolutia pretului gazelor naturale din ultimii ani, vom observa ca spre deosebire pe petrol, pretul lor nu scade niciodata, fiind in continua crestere", a declarat Ioan Andronache, consultant al companiei Celsius 2000, divizia locala a producatorului britanic Keston Boilers, unul dintre putinii producatori locali de centrale termice.
Compania exporta 90% din productia de centrale termice in Marea Britanie, catre actionarul majoritar. Acesta distribuie produsele pe pietele din Anglia, Irlanda, Portugalia si Noua Zeelanda.
In prima jumatate a anului, compania Celsius 2000, filiala locala a producatorului britanic de centrale termice Keston Boilers, a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 6,5 mil. euro, in crestere cu 24% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Compania produce din 1994 centrale termice in condensare dupa un brevet american si estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de 13,2 mil. euro, in crestere cu aproximativ 17% comparativ cu anul trecut.
Un alt producator local este Motan, detinut de producatorul de lacuri si vopsele K?ber din Piatra-Neamt, care exporta circa 60% din productie in tari precum Pakistan, Armenia, Kazahstan, Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Italia sau Grecia.
Oferta tot mai variata de pe piata, precum si noile tehnologii care devin tot mai accesibile fac ca tot mai multi consumatori sa aleaga echipamentele de incalzire nu doar in functie de puterea necesara, dar si in functie de consumul de energie.
"In prezent, piata se confrunta cu un client pretentios, mult mai informat, ale carui exigente sunt tot mai dificil de indeplinit. Din punctul de vedere al structurii pietei, estimam o crestere a ponderii microcentralelor in condensare in detrimentul microcentralelor clasice, precum si orientarea consumatorilor catre microcentrale din ce in ce mai complexe", a adaugat Miron.
Cu toate ca in ultimul timp consumatorii locali se arata tot mai interesati de sistemele de incalzire solare, reprezentantii Romstal apreciaza ca "echipamentele de incalzire sunt si vor ramane in topul preferintelor. Panourile solare sunt folosite cu preponderenta pentru incalzirea locuintelor in anotimpurile de tranzitie si mai putin in perioadele reci ale anului".
Compania Romstal a inregistrat la nivel international, in primele 8 luni ale anului, o cifra de afaceri de de aproximativ 178 de milioane de euro, in crestere cu 52% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Pe plan national, compania a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 115 milioane de euro, in crestere cu 47% comparativ cu primele opt luni ale anului precedent.


Reabilitarile rotunjesc veniturile jucatorilor din domeniu
Pentru anii urmatori, cresterile cele mai importante pe piata locala a centralelor termice vor fi determinate de orientarea clientilor casnici catre echipamente eficiente cu preturi mai ridicate si de orientarea distribuitorilor catre echiparea constructiilor noi si a parcurilor industriale.
Un astfel de exemplu este dat de compania Viessmann, care a instalat anul acesta o centrala completa de termoficare pe platforma Automobile Dacia. Centrala asigura abur industrial uzinei Dacia, iar valoarea investitiei se ridica la peste 2 milioane de euro.
Noua instalatie va contribui la o reducere a consumului de combustibil necesar pentru producerea de energie cu peste 17% si o reducere a noxelor cu 20.000 tone anual, lucru care va conduce la o economie de 160.000 euro pe an, potrivit reprezentantilor Viessmann.
Centralele termice industriale detin cea mai mare pondere in cifra de afaceri a companiei, respectiv 60%. Directorul general al Viessman a precizat ca sunt interesati de o colaborare cu Ford pentru care ar putea instala la Craiova centrale termice industriale asemanatoare celei de la Automobile Dacia.
Grupul german Viessmann desfasoara activitati in 35 de state si detine 12 fabrici la nivel mondial. Anul trecut, grupul a realizat o cifra de afaceri de 1,4 miliarde de euro.
Un alt jucator puternic de pe piata locala este Vaillant Group Romania, filiala locala a producatorului german de echipamente de incalzire Vaillant, care a comercializat anul trecut aproximativ 43.000 de echipamente de incalzire, ventilatie si aer conditionat, iar pentru 2007 se preconizeaza ca vanzarile companiei se vor majora cu inca 10.000 de unitati.
Germanii s-au extins anul acesta prin preluarea companiei Turk DemirDokum Fabrikalarai din Turcia, care activa pe piata romaneasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO