Business Construct

Colliers: Numărul locuinţelor vândute anul trecut în Bucureşti a fost cu 11% mai mare decât în 2021, dar la nivel naţional tranzacţiile s-au redus cu 10%. Evoluţia divergentă între Bucureşti şi restul ţării continuă şi în 2023

Colliers: Numărul locuinţelor vândute anul trecut în...

Autor: Roxana Rosu

23.02.2023, 10:29 162

Numărul locuinţelor vândute anul trecut în Bucureşti a crescut cu 11%, dar în restul ţării tranzacţiile s-au redus cu 10%, cele mai importante scăderi fiind în Iaşi (-21%) şi în Cluj-Napoca (-18%), arată datele Colliers.

În Bucureşti, suprafaţa autorizată a proiectelor rezidenţiale a înregistrat o creştere de 21% în 2022, depăşind 2 milioane de metri pătraţi, ceea ce echivalează cu mai bine de 40.000 de apartamente.

În schimb, la nivelul întregii ţări, suprafaţa autorizată s-a diminuat la 9,3 milioane de metri pătraţi, cele mai importante scăderi fiind tot în Iaşi (-7%, până la 520.000 mp) şi Cluj (-6%, la 570.000mp).

În schimb, în Braşov, după un an bun pentru tranzacţiile cu apartamente, cu doar 3% sub recordul din 2021, s-a înregistrat o creştere a suprafeţelor autorizate de 9% faţă de 2021, la aproximativ 380.000 de metri pătraţi.

Evoluţia divergentă între Bucureşti şi restul ţării continuă şi în 2023, vânzările de apartamente din luna ianuarie a acestui an înregistrând o scădere semnificativă în marile oraşe, cu excepţia Capitalei. La nivel naţional, consultanţii Colliers au observat că sunt cu 20% mai puţine tranzacţii, comparativ cu începutul anului trecut, iar creşterea dobânzilor va avea ca efect o încetinire considerabilă pentru piaţa rezidenţială, cererea continuând să se ajusteze într-un ritm mai accelerat decât oferta.

„În Bucureşti, anul 2023 a început similar cu ultimii doi ani din punct de vedere al numărului de tranzacţii. Chiar dacă nivelul vânzărilor din ianuarie este la jumătate faţă de ultimele luni ale 2022, în mod tradiţional cele mai multe tranzacţii au loc primăvara şi toamna, astfel că analiza datelor de la lună la lună nu este neapărat cea mai relevantă. Cu totul altfel arată situaţia în restul ţării, unde prima lună din an a adus o scădere a vânzărilor cu 27%. Timişoara şi Cluj au dat tonul, cu scăderi de 47% şi respectiv 46%. În Iaşi, scăderea numărului de tranzacţii a fost de 20%, comparativ cu ianuarie 2021. Scăderea accesibilităţii locuinţelor, în special în Cluj-Napoca, creşterea costului împrumutului şi oferta redusă de locuinţe cu preţuri accesibile au fost câţiva dintre factorii din spatele acestei evoluţii”, precizează Gabriel Blăniţă, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO