Business Construct

Companiile din construcţii vor continuarea finanţării programului Prima Casă şi investiţii publice, pentru a face faţă efectelor generate de epidemie

Companiile din construcţii vor continuarea finanţării...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

19.03.2020, 17:31 217

Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii vine cu o nouă serie de propuneri adresate guvernului pentru a susţine domeniul construcţiilor.

„Suntem în plină criză epidemiologică. Nu ştim cât va mai dura, nici câte victime va număra. Ştim cu certitudine însă că, în paralel, a început o criză economică ce va escalada, dacă va fi neglijată şi nu se vor lua măsuri importante la timp. Există sectoare de activitate care au fost profund afectate şi pentru care se impun măsuri sociale. Sectorul construcţiilor însă are nevoie de măsuri urgente de intensificare a activităţii, de promovare de investiţii”, se arată în comunicatul FPSC.

Federaţia solicită guvernului mai multe măsuri, printre care şi continuarea finanţării programului Prima Casă cu păstrarea condiţiilor de creditare din partea băncilor, promovarea investiţiilor publice, dar şi investiţii intensificate în alimentările cu apă şi în canalizările din mediul rural.

„Pentru prima dată, condiţiile dezavantajate de lucru în aer liber ale constructorilor favorizează sectorul în lupta împotriva Covid-19. Construcţiile trebuie să redevină motorul economiei româneşti. Să nu lăsăm criza economică să se suprapună peste criza epidemiologică, ci dimpotrivă, odată cu înăsprirea măsurilor de protecţie anti-coronavirus, să lansăm măsuri anti-criză economică. Istoria ne-a arătat că ieşirea din marile crize economice s-a produs prin stimularea şi accelerarea investiţiilor”, mai este notat în comunicat.

La sfârşitul săptămânii trecute, Federaţia Patronală a Societăţilor din Construcţii a mai solicitat, într-un alt document adresat guvernului, amânarea plăţii taxelor şi a impozitelor, acordarea şomajului tehnic angajaţilor în perioada pandemiei de coronavirus, facilităţi pentru băncile care creditează firmele din domeniu, prelungirea termenelor de finalizare a lucrărilor.

 

Solicitările Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii sunt următoarele:

1. Continuarea susţinerii financiare a proiectelor începute din fonduri naţionale şi europene.

2. Stabilirea de criterii clare privind aplicarea Art. 11 din Decretul prezidenţial privind instituirea stării de urgenţă şi care prevede că: „Beneficiarii fondurilor europene afectaţi de adoptarea măsurilor de urgenţă prevăzute în prezentul decret pot decide, împreună cu autorităţile de management/ organismele intermediare, să suspende contractele de finanţare încheiate conform legii”.

3. Continuarea finanţării programului „Prima casă”, cu păstrarea condiţiilor de creditare din partea băncilor.

4. Promovarea investiţiilor publice mult aşteptate şi foarte necesare României: spitale, şcoli, infrastructură etc.

5. Investiţii intensificate în alimentările cu apă şi canalizare în mediul rural şi urban, în vederea asigurării unor condiţii de igienă corespunzătoare fără de care nu se poate lupta împotriva epidemiilor de orice fel. România are încă peste un sfert din populaţie neracordată la un sistem centralizat de apă şi canalizare, şcoli şi gospodării cu WC-uri în curte.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO