Business Construct

Editorial: S-a strigat "greenfield"!

26.04.2007, 18:47 19

Stabilitatea pietei financiare, expansiunea consumuluide materiale de constructii si evolutia stabila a cursului monedei nationala sunt cativa factori care i-au determinat pe gigantii din industria producatorilor de materiale de constructii precum Saint-Gobain (Franta), Wienerberger (Austria) sau Baumit (Austria) sa investeasca puternic in investitii in sistem greenfield.
Pe langa investitiile de la zero se deruleaza investitii consistente si in majorarea actualelor capacitati de productie, cum este cazul industriei de ciment. Jucatorii de profil au investit pana in prezent circa un miliard de euro in modernizarea si majorarea productiei existente si continua sa aloce fonduri pentru a face fata cererii.
Principalul impact al investitiilor in capacitati de productie moderne pe termen mediu va fi eliminarea mentalitatii invechite a muncitorilor din constructii, care inca mai amesteca mortarul cu lopata si mistria sau adauga pigmenti din sticluta in vopseluri.
De fapt, piata constructiilor incearca in prezent sa scape de urmele trecutului si se indreapta uneori chiar catre extreme.
Spre exemplu, pe piata imobiliara din Capitala se manifesta tot mai acerb dorinta de a construi dupa modelul clasic al imobilului de birouri american, inalt, din otel si aluminiu si cu fatada de sticla, pentru a se departa cat mai clar de modelul "comunist", practicat inainte de 1990. In numarul curent din Business Construct, arhitectii incearca sa explice cum va scapa Romania de arhitectura comunista.
In prezent, exista o presiune coplesitoare pe autoritatile locale din partea investitorilor care vor sa-si impuna proiectele imobiliare. In aceste conditii, reprezentantii primariilor incearca sa personalizaze peisajului urban, pentru crearea de puncte de reper, cum ar fi amplasarea mobilierului urban in locuri "strategice". Un astfel de exemplu este sectorul trei unde vor fi amplasate anul acesta cinci fantani arteziene noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO