Business Construct

Europolis, investitii de 450 mil. euro

Europolis, investitii de 450 mil. euro
31.01.2008, 17:18 23

FONDUL de investitii austriac Europolis, controlat de grupul Volksbank, a investit de la intrarea pe piata circa 454 mil. euro in cinci proiecte imobiliare, care se afla in diferite faze de dezvoltare. In urma acestor investitii, portofoliul din Romania are o pondere de circa 21% din totalul pe care il detine Europolis in sase tari.
Dupa patru ani in care a derulat doar achizitii imobiliare, Europolis, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata imobiliara, a decis sa-si schimbe strategia pe piata locala si sa se transforme in dezvoltator, din cauza randamentelor scazute de pe piata si a calitatii slabe a proiectelor.
"Anul acesta vom incepe activitatea de dezvoltare de proiecte si suntem in faza de achizitie a terenurilor in Bucuresti. Am luat aceasta decizie deoarece randamentele de pe piata locala sunt in scadere, iar calitatea proiectelor nu este cea pe care o cauta Europolis", a declarat Marian Roman, directorul general al Europolis Real Estate Asset Management, subsidiara locala a Europolis.
Roman a devenit in august anul trecut seful operatiunilor din Romania ale Europolis, dupa ce l-a inlocuit pe Stefan Gheorghiu. "Vom dezvolta imobile de birouri cu o supra?fata mai mare de 10.000 de metri patrati. Spre exemplu, suntem interesati sa dezvoltam pro?iecte de birouri care vor livra in prima faza pa?na in 40.000 de metri patrati", explica Roman.
Europolis pariaza pe piata imobilelor de birouri datorita deficitului de spatii si cererii mari din partea multinationalelor.
Prima achizitie a grupului a fost imobilul de birouri Europe House din Capitala, pentru 30 mil. $ (26 mil. euro) in anul 2003, care a consemnat prima intrare a unui fond de investitii pe piata locala. Valoarea imobilului s-a dublat in ultimii patru ani, ajungand la circa 70 mil. $
(50 mil. euro), potrivit consultantilor imobiliari. Ulterior, In octombrie 2004, Europolis a achi?zitionat proiectul logistic Cefin Logistic Park.
La sfarsitul lui 2006, Europolis a anuntat achizitia a doua cladiri de birouri de clasa A din parcul de afaceri Sema Parc, aflate in faza de constructie, de la dezvoltatorul River Invest. Valoarea tranzactiei cu River Invest s-a ridicat la peste 90 mil. euro.
Insa, Europolis nu intentioneaza sa vanda deocamdata proiectele din Romania.
Cea mai mare tranzactie a Europolis a fost derulata anul trecut, cand austriecii au preluat proiectul imobiliar mixt - un imobil de birouri cu 135 de metri si hotel - din zona Barbu Vacarescu din Capitala, care se va ridica la circa 220 mil. euro in functie de etapele de dezvoltare ale proiectului si proiectul logistic Cefin Logistic Park Arad, pentru 34 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO