Business Construct

Interviu: Achizitiile Equest, vanate de investitori

Interviu: Achizitiile Equest, vanate de investitori

George Teleman, Partner in cadrul Equest

30.07.2007, 19:19 134

Proprietatile comerciale detinute de fondul de investitii britanic Equest in Romania au fost atractive pentru investitori inca de la intrarea in portofoliul britanicilor, tinand cont si de importantul deficit de proiecte de retail finalizate.
"Propuneri de preluare am avut pentru Moldova Mall si Vitantis Retail Park, inca de la achizitie, iar acum acestea sunt din ce in ce mai atractive. Consideram ca aceste doua proiecte sunt, cel putin la momentul de fata, proprietatile noastre reprezentantive, deci le vom mentine in portofoliu", sustine George Teleman, Partner al fondului administrat de la Londra. De altfel, cel mai important activ detinut in Romania este parcul de retail Vitantis din Bucuresti, care este posibil sa ramana singura proprietate comerciala detinuta de Equest in Capitala.
Parcul de retail, situat in zona Vitan, a fost achizitionat la sfarsitul anului trecut pentru aproximativ 31 de milioane de euro, la care se adauga investitii suplimentare de aproximativ 20 de milioane de euro. Teleman apreciaza ca Vitantis va avea o valoare de peste 60 de milioane de euro la finalizare. In ciuda faptului ca cele doua proprietati comerciale detinute pe piata locala de catre Equest sunt considerate "flagship" in cadrul fondului, britanicii ar putea renunta la o parte din active pana la finalizarea mandatului.
"Mandatul investitional este pentru o perioada de opt ani, dar acesta nu exclude ca, ocazional, unele dintre proiectele achizitionate sa fie tranzactionate, daca vom avea o oferta interesanta", precizeaza managerul Equest.
Portofoliul din Romania al Equest, format din opt proprietati imobiliare, dintre care trei se afla in diferite stadii de dezvoltare, este evaluat la 159 de milioane de euro. Fondul de investitii isi propune sa atraga pana in luna septembrie a acestui an fonduri cu o valoare de 50 de milioane de euro de la bursa AIM de la Londra, unde compania este listata.


Investitii in derulare de 50 de milioane de euro
Fondurile ar urma sa fie utilizate in special pentru finalizarea proiectelor aflate in curs de dezvoltare pe piata locala, precum parcul de retail Vitantis, parcul logistic Bucharest West sau parcarea din zona Sfanta Vineri (Europark), toate aflate in Bucuresti, au precizat reprezentantii Equest.
"Pipeline-ul existent (proiectele aflate in derulare - n.r.) acopera circa 50 de milioane de euro in proiecte investitionale, pe care ar trebui sa le finalizam in 2007. Avem o preferinta pentru parcuri de retail, centre logistice si parcari, proiecte care de altfel sunt incluse si in planurile viitoare de investitii", a precizat Teleman.
Finalizarea investitiilor anuntate va duce valoarea proprietatilor detinute de Equest peste pragul de 200 de milioane de euro.
Cu exceptia segmentului rezidential, Equest este activ in toate domeniile pietei imobiliare, cea mai recenta investitie anuntata fiind o parcare de zece etaje in apropiere de Piata Unirii, realizata in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti si Primaria Sectorului 3. Imobilul va fi dezvoltat pe un teren de peste 3.000 de metri patrati si va oferi 816 locuri de parcare.
"Mandatul investitional al fondului nostru nu include investitii in segmentul rezidential. Preferinta ramane pentru parcuri de retail, centre logistice si parcari. Equest are in regiune peste 30 de 'investment professionals' care acopera identificarea potentialelor tinte de achizitie, due-dilligence intern pentru promovarea la nivel de investitie aprobata de catre consiliul de administratie, coordonarea negocierilor pentru achizitie prin implicarea colaboratorilor externi, precum si managementul ulterior al investitiilor", a enumerat Teleman pasii de strabatut pana la realizarea unei investitii.
Equest are in Bucuresti o echipa formata din aproximativ zece manageri de investitii si consultanti de business care acopera si managementul intern al proiectelor de dezvoltare. In cadrul celor opt achizitii pe care fondul le-a realizat, reprezentantul Equest a observat atat evolutia costului proprietatii, cat si felul in care a evoluat specializarea partenerilor de negociere.
"Comprimarea randamentului este mult mai rapida decat ce s-a intamplat anterior in Cehia, Ungaria si Polonia. Preturile au crescut rapid, avand in vedere oferta limitata de proiecte, tipul de dezvoltare a proiectelor noi si sumele tot mai mari alocate pentru investitii in real estate pentru Romania", apreciaza Teleman. Specializarea tranzactiilor si o oarecare standardizare a documentelor nu inseamna insa neaparat diminuarea timpului petrecut la masa negocierilor.
"Nivelul de specializare a partilor implicate in tranzactii imobiliare a crescut cu siguranta, dar acest lucru nu implica neaparat ca negocierile sunt mai simple, scurte sau mai putin complexe. Orice deal este specific si fiecare partener de negociere este diferit", adauga managerul Equest.
Una dintre primele investitii realizate pe piata locala si singura situata in afara Bucurestiului este centrul comercial Moldova Mall din Iasi, achizitionat pentru 34,5 milioane de euro in luna martie a anului trecut. Equest detine totodata mai multe cladiri de birouri de mici dimensiuni in Bucuresti, precum Domenii Office Building, Jules Michelet Office, Casa Mosilor Office sau Otopeni Office.


Equest cauta randamente de peste 8%
Equest urmareste in continuare obtinerea unor randamente peste media pietei, respectiv 10% pentru proiectele de dezvoltare, si peste 8% pentru proiectele finalizate, valori considerate de reprezentantul fondului britanic "peste media pietei, dar nu imposibil de obtinut".
"Piata locala continua sa ramana atractiva pentru investitiile in real estate, intrucat diferenta fata de yield-urile disponibile in Europa Centrala este pozitiva, desi s-a micsorat cu repeziciune. In plus, perceptia riscului s-a imbunatatit, iar climatul investitional este mai transparent", apreciaza Teleman.
Finalizarea proiectelor anuntate ar putea duce la stabilizarea pietei in urmatorii ani, prin echilibrarea raportului intre cerere si oferta pe segmente precum cel de retail sau birouri. Cu toate acestea, constructiile vor continua pentru o lunga perioada sa fie un motor de crestere a economiei. "Chiar daca apetitul pentru unele tipuri de proiecte real estate se va reduce, vor aparea alte domenii care vor prelua stafeta, precum investitiile in infrastructura sau logistica, in ceea ce priveste constructiile de porturi si aeroporturi", spune Teleman.
Equest Balkan Properties este un fond creat pentru investitii in zona Balcanilor, compania avand in proprietate active si in state precum Bulgaria, Serbia sau Macedonia.
Fondurile de investitii din Marea Britanie sunt printre cei mai activi investitori de pe piata locala, alaturi de cei austrieci, fiind prezenti in majoritatea deal-urilor importante de pe piata. Alaturi de Equest, printre cei mai activi investitori din insula se numara fonduri precum Fabian Romania Property, European Convergence Property Company, Dawnay Day Carpathian sau North Real Estate Opportunity Fund, toate listate pe Alternative Investment Market de la Londra.


Portofoliul Equest in regiune

Centrul comercial City Center din Sofia, preluat pentru 94 de milioane de euro, reprezinta cea mai mare investitie Equest din zona Balcanilor.
Cea mai importanta proprietate detinuta de Equest in Romania este parcul de retail Vitantis, pentru care au fost platiti 31 de milioane de euro dezvoltatorilor, la care se adauga investitii suplimentare de circa 20 de milioane de euro.
Equest a achizitionat anul trecut centrul comercial Moldova Mall din Iasi cu 34,5 milioane de euro.
In luna aprilie a acestui an Equest a facut prima achizitie din Macedonia, unde a preluat un imobil de birouri pentru 7,8 milioane de euro.
Equest a preluat 70% din firma Aurora Property Ventures, specializata in achizitia de terenuri, detinerea si administrarea de active comerciale in Serbia. Valoarea investitiei se ridica la 12,5 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO